Ціни на нафту знижуються через Лівію

Понеділок, 22 серпня 2011, 15:38

Лише за один день ціна бареля нафти марки Brent знизилася на 1,8% до 106,7 доларів.

Одночасно стала зростати вартість акцій нафтових компаній: акції італійської ENI, найбільшого торговельного партнера Лівії за часів до громадянського конфлікту, подорожчали одразу на 5%, французької Total - на 3,5%, BP та Shell - на 2,3%, повідомляє ВВС.

Як відомо, до початку конфлікту Лівія забезпечувала 2% світового ринку нафти, і посідала 12 місце серед світових експортерів нафти.

Розвідані запаси енергоносіїв у цій країні є найбільшими в Африці. Щоденно на світові ринки надходило до 1,6 млн. барелів лівійської нафти.

Реклама:

Зараз у країні ледве видобувають 500 тис. барелів, які покривають виключно внутрішні потреби країни.

З одного боку, учасники ринку сподіваються, що із завершенням конфлікту у Лівії, видобуток і експорт нафти відновлять.

"Щойно у країні почнеться відновлення, на світові ринки почне надходити до 1 млн. додаткових барелів нафти на день. І це посилить тенденцію останніх тижнів до зниження цін на енергоносії", - каже Джонатан Баррат із Commodity Broking.

Водночас інші експерти вважають, що на відновлення роботи нафтової промисловості у Лівії буде потрібен час, і що нинішня тенденція до зниження цін - лише "психологічна" реакція ринків на новини про повалення режиму Каддафі.

"Лівійцям знадобиться багато часу, аби відновити видобувну та експортну інфраструктуру, аби досягти тих рівнів, що були в країні до конфлікту. Те, що ми бачимо зараз - не більше, ніж психологічна реакція", - каже Автар Сандху із Phillip Futures.

Крім того, деякі оглядачі вважають, що нинішнє падіння цін на нафту пояснюється швидше падінням попиту у розвинених країнах - одночасно як у Європі, так і в США.

Саме цей фактор також визначатиме і подальшу динаміку цін, адже, якщо розвинені економіки не відновлять попит на енергоносії, скільки б нафти на було на ринку, її ніхто не купуватиме.

"Допоки США та ЄС не знайдуть стратегічного рішення для відновлення сталого зростання, ринки енергоносіїв перебуватимуть у пригніченому стані", - вважає Автар Сандху із Phillip Futures.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: