"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Близнюк запропонував Азарову продати "комуналку"

Понеділок, 22 серпня 2011, 10:12

Уряд пропонує з 2016 року почати приватизацію підприємств-виробників теплової енергії.

Зокрема, Міністерством регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ оприлюднено проект розпорядження Кабміну про затвердження концепції Національної стратегії теплозабезпечення населених пунктів України до 2030 року, пише видання "Комерсант Україна".

Необхідність її прийняття викликана значним споживанням газу застарілим обладнанням теплоелектроцентралей.

Майже 40% центральних теплових пунктів зараз перебувають у аварійному стані, у теплових мереж незадовільна теплоізоляція, а багато котелень експлуатуються більше 20 років.

Реклама:

Країна щорічно втрачає 12 мільйонів Гкал тепла, пише видання.

Знизити витрати природного газу на 30% при виробництві тепла та гарячої води планується за рахунок модернізації котелень та мереж теплопостачання, обліку теплової енергії при виробництві, транспортуванні та споживанні, використання альтернативних джерел енергії.

Для виконання цих завдань в Мінрегіонбуді планують залучити 50-60 мільярдів гривень інвестицій, у тому числі 15 мільярдів гривень з бюджету.

Реалізувати стратегію планується в два етапи.

Протягом чотирьох років з 2012 року уряд встановить граничні норми споживання тепла, введе диференційовані тарифи на послуги опалення та водопостачання, розробить оптові та роздрібні тарифи на тепло, забезпечить облік споживаного тепла.

З 2016 року буде дозволена приватизація комунальних ТЕЦ, почнеться теплова санація житла і модернізація теплових мереж.

За словами глави Мінрегіонбуду Анатолія Близнюка, основною умовою приватизації підприємств теплової енергетики стане здатність покупця інвестувати в розвиток альтернативної енергетики.

"Інвестори прийдуть в галузь тільки за умови рентабельності послуг теплопостачання. Преференції мають бути віддані тим, хто готовий вкладати в скорочення споживання традиційних енергоносіїв", - сказав він.

За словами президента Всеукраїнської асоціації приватних інвесторів у ЖКГ Сергія Бульбаса, скасування мораторію на продаж підприємств теплової генерації призведе до повного переходу ринку в приватну власність.

Але приватизація не відбудеться без рентабельних тарифів на тепло - нерентабельне виробництво перешкоджає залученню інвестицій європейських компаній, які активно цікавляться ринком в Україні.

У Німеччині, Бельгії, Данії та Фінляндії передача підприємств теплової енергетики в приватну власність у 1990-і роки сприяла скороченню енерговитрат на 30-40%.

У Польщі та Литві приватизація котелень і ТЕЦ триває з 1996 року.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!