МОЗ: майже весь імпорт презервативів іде з Китаю

Неділя, 21 серпня 2011, 12:20

За даними Міністерства охорони здоров'я, майже весь імпорт презервативів в Україну здійснюється з Китаю.

При цьому у нас ця продукція вже продається в роздробі в десятки разів дорожче, ніж ціна закупівлі, "завдяки" ланцюжку посередників.

Про це розповів голова МОЗ Олександр Аніщенко в інтерв'ю тижневику "Дзеркало тижня. Україна".

Зокрема, коментуючи ситуацію з постановою № 785, міністр розповів, що вона була прийнята відповідно до вимог Податкового кодексу, хоча її вносив не МОЗ, оскільки відомство пропонувало інший перелік товарів, з яких мали зняти ПДВ.

Реклама:

"Хто саме вносив? Не казатиму. Можливо, мої колеги у чомусь помилилися, але далеко не в усьому. За нашим даними, майже весь імпорт, наприклад, презервативів здійснюється з Китаю. Ціна закупівлі становить близько 20 центів за упаковку. Однак в Україну вони постачаються через ланцюжок посередників за фактурною вартістю вже близько двох доларів за упаковку", - заявив Аніщенко.

За його словами, враховуючи таку рентабельність, впровадження 20% ПДВ не мало позначитися на кінцевій ціні для споживачів.

Крім того, проводилась відповідна робота і з постачальниками, щоб ціни були знижені, незважаючи на впровадження ПДВ.

За даними Держмитниці, контрацептиви, які імпортуються за контрактами з виробниками, у середньому декларуються по 7,93 долара за кілограм.

Ціна імпорту контрацептивів за контрактами з посередниками становить 18,79 долара за кілограм.

Уся ця різниця - чистий прибуток посередника, який отримує податкові пільги з бюджету, відзначив міністр.

Враховуючи ці дані, справді постають запитання, чому після виходу постанови Кабміну торговельні мережі підвищили ціну на презервативи на 20% і не погодилися з пропозиціями уряду знизити ціни, незважаючи на скасування пільг.

І річ тут не тільки в ціні "кондомів", ринок яких в Україні оцінюється у 25 мільйонів доларів на рік.

Презервативи - це вид товарів, який найлегше дослідити, при імпорті й реалізації якого використовуються схеми уникнення податків.

Але подібні схеми діють і в інших галузях.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: