Імпортери ліків лише на пільгах зароблять 5 мільярдів - ЗМІ

Неділя, 21 серпня 2011, 11:32

Сума наданих пільг при імпорті ліків, згідно з доповіддю Кабміну, тільки за п'ять місяців 2011 року склала 2,1 млрд. гривень.

Такі цифри наведені у статті "Контрацепція совісті" в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".

"За підсумками року, обсяг наданих державою пільг на ліки у 2011 році становитиме близько 5 ммлрд. гривень! Для порівняння: Кабмін не може зараз задовольнити заявку МОЗ про стовідсоткове фінансування програм лікування через централізовані закупівлі, оскільки потрібно 5,6 мільярда", - ідеться у статті.

Автор пише, що за відсутності ПДВ схеми постачання пільгових ліків та медичних товарів є непрозорими і сприяють завищенню роздрібних цін.

Реклама:

"Хворим на туберкульоз, СНІД, рак, гемофілію, розсіяний склероз держава може забезпечити не більше як 20% необхідних ліків. Зате "мезими", "ессенціале" та інші так звані "лікарські препарати" імпортуються в пільговому режимі, а їх постачальники, і ті, хто їх "дахує" і в Кабміні, і в комітеті Верховної ради з питань охорони здоров'я, отримують надприбутки", - пише автор.

"До списку медичних товарів внесені такі, які не мають життєво важливого значення для лікування, і під прикриттям пільгового списку ділки й чиновники можуть за наш із вами рахунок заробляти ще більше грошей", - наголошує він.

Як повідомлялося, 8 серпня уряд скасував постанову № 785, яка передбачала введення ПДВ на низку виробів медичного призначення.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!