У Азарова націлилися на зону вільної торгівлі СНД

Субота, 20 серпня 2011, 17:20

Новий договір про зону вільної торгівлі СНД українською стороною може бути підписаний на засiданні глав урядiв Співдружності 18 жовтня.

Таку позицію уряд України склав за підсумками чергового засiдання робочої групи щодо узгодження остаточного проекту договору про ЗВТ 4-5 серпня 2011 року у Москвi.

При цьому договір може бути підписано навiть за умови недосягнення домовленостей стосовно його умов із Таджикистаном та Узбекистаном.

Зокрема, пояснюється в відповідному урядовому документі, текст якого є у розпорядженні УНІАН, Таджикистан наполягас на введеннi iмпортних мит, якi ранiше не застосовувалися у взаємнiй торгiвлi з країнами СНД, що погiршує дiючий режим торгiвлi.

Реклама:

У свою чергу, Узбекистан наполягає на урахуваннi у проектi договору усiх зауважень, висловлених ним раніше в частинi одномоментної вiдміни всiх вилучень з режиму вiльної торгiвлi, вiдмови вiд використання положень Угод СОТ з деяких питань.

В уряді України також відзначають ненаполегливу позицiю з вирішення цих питань росiйської сторони, яка головує на засiданнях робочої групи.

Разом з тим, виконавчий секретар СНД Сергій Лебєдєв звернувся з проханням до першого заступника голови уряду Росiйської Федерацiї Ігоря Шувалова провести вiдповiднi телефоннi розмови щодо врегулювання наявних проблемних питань стосовно положень проекту договору з головами урядiв Таджикистану та Узбекистану.

Уповноважений урядом України зі співпраці з СНД Валерій Мунтіян ще у травні зазначав, що Україна добилася для себе максимально вигідних умов у договорі про зону вільної торгівлі СНД, і була готова підписати документ 19 травня на засіданні голів урядів країн - учасниць Співдружності.

Водночас, через позицію Узбекистану та Таджикистану документ на підписання не виносився.

Українська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: