Сенат США схвалив підвищення держборгу

Вівторок, 2 серпня 2011, 20:05

Сенат США схвалив законопроект, який піднімає верхню межу державного боргу.

Напередодні документ підтримали у Палаті представників, тепер свій підпис під документом має поставити президент США Барак Обама, передає ВВС.

Згідно із законопроектом, державний борг США буде збільшений на 2,4 трлн. доларів при нинішньому рівні у 14,3 трлн. доларів.

При цьому відбудеться скорочення видатків бюджету на 2,1 трлн. доларів упродовж наступних 10 років без підвищення податків.

Реклама:

Конгрес намагався знайти компроміс у питанні підвищення рівня державного боргу вже понад місяць.

Про розпал пристрастей довкола законопроекту говорять навіть результати останнього голосування: голоси демократів розділилися навпіл - 95 конгресменів від правлячої Демократичної партії були "за" законопроект, і стільки ж - проти, оскільки скорочення державних видатків, на чому наполягали республіканці, підриває довіру виборців до демократів.

Нижня палата американського Конгресу, контрольована республіканцями, вже подавала до Сенату ухвалений законопроект про держборг, проте Сенат, де більшість мають демократи, відкинув його.

Експерти ключовим називали голосування у нижній палаті, де більшість мають республіканці, тоді як Сенат називають більш лояльним до нинішньої президентської адміністрації.

Голосування відбулося лише за 12 годин до того, як США мали б оголосити перший за свою історію дефолт, тобто, неспроможність вчасно обслуговувати державні зобов'язання.

Утім, навіть уникнення дефолту не дає відповіді на всі проблемні питання американської економіки та її впливу на світову економіку, вважають оглядачі.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!