"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Янукович підпорядкував собі операторів природних монополій

Вівторок, 2 серпня 2011, 12:14

Президент Віктор Янукович підпорядкував собі національні комісії, які здійснюють державне регулювання у сфері ринку цінних паперів, фінансових послуг, зв'язку, енергетики і комунальних послуг.

Ці органи є державними колегіальними органами у складі голови комісії, шести членів і центрального апарату.

Така уніфікована норма закріплена підписаним президентом у вівторок законом "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України про національні комісії, які здійснюють державне регулювання природних монополій", повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Згідно з документом, Нацкомісії підпорядковані президенту та підзвітні Верховній раді.

Реклама:

Згідно з документом, Національна комісія з питань регулювання зв'язку перейменована в Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сфері зв'язку та інформатизації.

Національна комісія регулювання електроенергетики - в Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики.

Державна комісія з регулювання ринків фінансових послуг - в Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг.

Державна комісія з цінних паперів та фондового ринку - в Національну комісію з цінних паперів та фондового ринку.

Національна комісія регулювання ринку комунальних послуг України - у Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сфері комунальних послуг.

В даний час керівництво НКРЗ складається з голови комісії та семи заступників, Держфінпослуг - голови комісії, п'яти заступників і чотирьох членів, ДКЦПФР - голови комісії та шести заступників, НКРЕ - голови комісії і п'яти заступників.

При цьому повністю сформована лише НКРЗ.

У той же час в інших комісіях після низки звільнень, навпаки, ряд посад вакантні: в Держфінпослуг - голови комісії та трьох членів, в ДКЦПФР - двох членів, НКРЕ - трьох членів.

У сформованій на початку липня Національній комісії, що здійснює державне регулювання у сфері комунальних послуг, призначено поки тільки главу комісії та трьох членів.

Законом закріплено, що гранична чисельність працівників комісій затверджується президентом України.

Штатний розклад комісії затверджується головою комісії за погодженням з Міністерством фінансів України.

Структура комісії затверджується головою відповідної комісії в межах видатків, передбачених у державному бюджеті.

Встановлено також, що засідання національних комісій, які є основною формою її роботи, будуть проводитися за рішенням голови комісії і є правомочними, якщо на них присутні не менше половини загального кількісного складу відповідної національної комісії.

Рішення національних комісій приймаються більшістю голосів їх загального кількісного складу.

При прийнятті рішень голова і кожен інший член національної комісії буде мати один голос.

Законом визначаються уніфіковані вимоги до членів національних комісій, підстави та обставини, за яких члени національних комісії можуть бути звільнені з посади.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!