"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

ФДМ не хоче воювати з російським олігархом

Четвер, 18 серпня 2011, 18:40

Фонд держмайна (ФДМ) вважає за краще мирне врегулювання конфлікту з власниками "Запорізького виробничого алюмінієвого комбінату" ("ЗАлК").

Про це на прес-конференції заявив голова ФДМ Олександр Рябченко, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"Я вважаю, що краще угоди з таких ситуацій укладати. Якщо потужний власник сидить на підприємстві, то краще з ним домовитися, ніж прибирати його звідти, нового когось шукати. Можуть бути неприємні сюрпризи", - сказав він.

Він нагадав, що конфлікт щодо "Криворіжсталі" вирішився на політичному рівні, хоча міг закінчитися негативно і непрогнозовано, як і навколо "ЗАлКу".

Реклама:

"Ми займаємо формальну позицію: ми з ними судимося і хочемо забрати" ЗАлК ", але якщо вдасться домовитися, і вони просто візьмуть на себе чіткі зобов'язання, що вони забезпечать роботу, то ми будемо готові розглядати з ними це питання", - додав Рябченко.

Як повідомлялося, Київський апеляційний господарський суд 17 травня 2011 скасував рішення Господарського суду Києва від 27 грудня 2010 року і ухвалив нове рішення щодо задоволення позову Генпрокуратури України про повернення в держвласність 68,01% акцій "ЗАлКу".

Відповідно до рішення суду, розірвані договори купівлі-продажу пакета акцій ВАТ "ЗАлК" у кількості 423,5 мільйона простих іменних акцій номінальною вартістю 0,25 гривень кожна, що становить 68,01% статутного капіталу товариства.

Суд апеляційної інстанції погодився з доводами Генпрокуратури України про те, що "у зв'язку з розірванням за ініціативою ВАТ" ЗАлК "кредитної угоди щодо рефінансування інвестором заборгованості товариства в сумі 75,5 мільйона доларів істотно змінилися обставини, чим значно порушені майнові інтереси держави".

Держава намагалася неодноразово повернути проданий 2001 року в ході приватизації російському ЗАТ "АвтоВАЗ-Інвест" контрольний пакет акцій "ЗАлКу", який потім перейшов у власність "РусАл" російського бізнесмена Олега Дерипаски.

У провину покупцеві ставиться невиконання умови приватизації: рефінансування залученого в 1995 році і гарантованого державою кредиту на будівництво виробництва алюмінієвої фольги у розмірі 76,45 мільйона доларів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: