Елеватори не готові до рекордного урожаю кукурудзи

Четвер, 18 серпня 2011, 09:36

Рекордний урожай кукурудзи може створити проблеми для українського аграрного ринку.

Враховуючи дощову погоду врожай буде мати потребу в сушінні, а елеваторні потужності можуть не впоратися з прийомом додаткових 17 млн. тонн кукурудзи, якщо їх не встигнуть звільнити від ранніх зернових - що цілком імовірно, враховуючи низькі темпи експорту з країни, пише газета "Дело".

"17 млн. тонн - це не звичні для ринку 12 мільйонів, є ризик що частина урожаю може бути втрачена" - говорить генеральний директор Української аграрної конфедерації Сергій Стоянов.

За його словами, цей рекордний обсяг стане своєрідною перевіркою для елеваторної галузі України.

Реклама:

Основні ризики пов'язані з недостатніми потужностями для сушіння.

За експертними оцінками, щоб забезпечити сушіння 17 млн. тонн кукурудзи елеваторам, які перебувають в основному ареалі вирощування цієї культури, потрібно буде працювати в безперервному режимі протягом трьох місяців.

Крім того, для прийому пізніх зернових може фізично не вистачити складських потужностей, якщо їх не встигнуть частково розвантажити від ранніх зернових.

Як відомо, експорт зерна з України відбувається низькими темпами - аграрії нині притримують зерно в розрахунку на поліпшення кон'юнктури.

Водночас, Стоянов нагадав, що Мінсільгосп США знизив прогноз врожаю кукурудзи в Америці на 4,5 млн. тонн.

"Це означає, що ціна на кукурудзу в світі буде високою. І у нас вона є! Це шанс заробити для українських сільгоспвиробників, який не можна втратити", - наголосив він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!