"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

На заводі Фірташа знайшлі фіктивних власніків

Середа, 17 серпня 2011, 18:21

Державна комісія з цінних паперів та фондового ринку (ДКЦПФР) перевірить системи обліку прав власності акціонерів черкаського "Азоту".

Про це агентству "Інтерфакс-Україна" повідомило джерело в Комісії.

За словами співрозмовника, російська компанія "Уралкалія", яка нещодавно отримала акції українського "Азоту", звернулася до контрольного відомства з новою інформацією.

Дані росіян свідчать на користь того, що в цій системі числяться власники понад 100% акцій.

Реклама:

Співрозмовник агентства уточнив, що раніше ДКЦПФР не була поінформована про цю проблему, тому перевірка буде всебічною і торкнеться реєстратора, зберігачів та Всеукраїнський депозитарій цінних паперів (ВДЦП).

Джерело додало, що до завершення розслідування робити якісь висновки передчасно.

У Group DF українського бізнесмена Дмитра Фірташа, яка в березні цього року купила черкаський "Азот" в українського бізнесмена Олександра Ярославського, не змогли прокоментувати цю інформацію.

У ВДЦП агентству повідомили, що юристи депозитарію займаються питанням черкаського "Азоту", однак від інших коментарів відмовилися.

Як повідомлялося, "Уралкалій" на початку серпня заявив про отримання в кінці липня 11,34% в черкаському "Азоті" в результаті приєднання "Сильвініту".

У той же час право власності на частину приналежних "Сильвініту" акцій оскаржується в українському суді.

"Уралкалий" уточнив, що компанія "планує реалізувати міноритарний пакет у ВАТ "Азот" як непрофільний актив".

Згідно з даними системи розкриття судових рішень, Київський апеляційний господарський суд 15 червня 2011 стягнув з "Сильвініту" 6,45% акцій, і зобов'язав ВДЦП перереєструвати ці акції на ТОВ "Бюро спеціалізованих переказів".

Це підприємство домоглося в суді визнання недійсним, укладеного ще у квітні 2006 року договору застави, у зв'язку з чим суд визнав незаконними і договір про надання відступних, за якими "Сильвініт" отримав ці акції.

У той же час, відповідно з річним звітом "Азоту" за 2010 рік, його найбільшим акціонером з 95,7%, була кіпрська PLG UA Limited.

За даними реєстратора ТОВ "Гарантія", на 31 березня 2011 року частину цього пакету в розмірі 20,1% статутного капіталу отримала харківська компанія "Омбрідж".

Пакет в 11,34% відповідно до системи розкриття інформації ДКЦПФР, був зареєстрований на "Сильвініт" через зберігача банк "Аваль" в кінці грудня 2007 року.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!