США діє на руку українським аграріям

Середа, 17 серпня 2011, 17:44

Рекордний врожай кукурудзи, який розраховують зібрати цього року українські землероби, стане моментом істини для оцінки стану розвитку елеваторної галузі України.

Про це заявив під час прес-конференції генеральний директор УАК Сергій Стоянов.

За його словами, з українських полів буде зібрано щонайменше 17-18 тонн кукурудзи, проте нестача сучасних потужностей для сушіння зерна створює ризик втрати частини вирощеного врожаю.

"Ми будемо мати напруження через перевантаження потужностей із сушіння кукурудзи під час її збирання", - наголосив експерт.

Реклама:

"За специфікою кукурудзяної "сафри" майже уся вона не може обминути процесу сушіння. Але для того, аби висушити цьогорічний багатий урожай, причетним до приймання кукурудзи елеваторам потрібно працювати у безперервному цілодобовому режимі щонайменше 3 місяці", - констатував він.

Він підкреслив, що у 2011 році усім доведеться "зняти капелюха" перед компаніями, які створили сучасні технологічні комплекси із приймання та сушіння кукурудзи, що дадуть змогу довести врожай цієї культури до кондицій високої якості.

"Цьогорічна цінова кон'юнктура на світовому ринку і скорочення виробництва кукурудзи у США створюють передумови для вигідного продажу її Україною, чим треба обов'язково скористатися", - зазначив гендиректор УАК.

Говорячи про зерновий ринок у цілому, експерт зауважив, що для його активізації потрібне негайне скасування експортного мита і повернення відшкодування експортного ПДВ.

За його словами, поточні внутрішні ціни ледь покривають собівартість, а сумарні збитки від законодавчих нововведень у цьому році, за підрахунками УАК, можуть витягнути із кишені товаровиробників близько 18 мільярдів гривень.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!