Саркозі і Меркель не змогли заспокоїти ринки

Середа, 17 серпня 2011, 09:19

Глави Франції та Німеччини за підсумками зустрічі у вівторок висунули цілу низку важливих для економічного майбутнього єдиної Європи пропозицій, але серед них не було тієї, яку так чекали ринки - про створення єдиних боргових зобов'язань для всіх країн єврозони.

У разі реалізації планів президента Франції Ніколя Саркозі і канцлера ФРН Ангели Меркель Європа ще далі пройде по шляху інтеграції, але інвестори не упевнені, що це допоможе вирішити найбільш гострі боргові проблеми, повідомляє агентство Bloomberg.

"Існуючі труднощі неможливо подолати з наскоку. Те, що ми пропонуємо, дозволити нам крок за кроком відновити довіру", - сказала Меркель.

Не прозвучало схвалення і збільшення обсягу Європейського фонду фінансової стабільності, який покликаний надавати допомогу державам, котрі потрапили у складне становище.

Реклама:

Водночас, лідери виступили у вівторок за створення уряду єврозони як мінімум на 2,5 роки, метою якого стало б рішення економічних проблем.

"Ми пропонуємо, щоб цей економічний уряд, який призначається на 2,5 року, працював під керівництвом нинішнього голови Європейського союзу Хермана ван Ромпея", - заявив Саркозі на прес-конференції в Парижі.

Він пояснив, що ця пропозиція буде в середу направлена на розгляд голови Євросоюзу.

Новий орган буде збиратися двічі на рік або частіше у разі необхідності.

Також президент Франції відзначив, що країни єврозони рухаються в бік посилення економічної інтеграції, здатної принести чимало користі, в тому числі забезпечити додатковий захист у разі виникнення економічних криз.

Меркель і Саркозі запропонували також включити до конституцій країн-учасниць єврозони зобов'язання приймати тільки збалансовані бюджети.

Самі ж Франція та Німеччина додатково планують ввести податок на фінансові транзакції і гармонізувати свої податки на діяльність корпорацій.

Спочатку ринки відреагували на заяви лідерів Франції та Німеччини позитивно, проте оптимізму вистачило ненадовго.

Євро підвищився в ході виступу Меркель і Саркозі до 1,4449 долара, але потім швидко повернувся до 1,44 долара, а зранку в середу торгувався на рівні 1,4380 долара за євро.

Золото і US Treasuries росли, що свідчить про небажання інвесторів ризикувати.

Американські фондові індекси закрилися в мінусі: Dow Jones втратив 0,7%, S&P 500 - 1%.

Торги в Азії в середу також почалися безрадісно: зведений індекс регіону MSCI Asia Pacific втратив 0,3%, Nikkei 225 опустився на 1%.

У ході торгів деякі азіатські майданчики перейшли до зростання завдяки вже внутрішньорегіональним новинам.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!