"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Думка експерта: Бойко і Фірташ штовхають Україну на шлях Білорусії

Вівторок, 16 серпня 2011, 15:12

Голова "Газпрому" Олексій Міллер після зустрічі з українським міністром енергетики та вугільної промисловості Юрієм Бойко заявив, що співпраця з Україною можлива за "білоруською моделлю".

Експерт Інституту енергетичних досліджень Юрій Корольчук вважає, що таким чином Росія чітко дала зрозуміти, що її цікавить газотранспортна система України.

Зокрема, він зазначає, що про це свідчить відсутність результату у переговорах.

"Першим показовим моментом чергового етапу газових переговорів є таємність візиту міністра Бойка до Москви. Другий момент - уже традиційне подальше мовчання міністра про підсумки своїх вояжів до Кремля", - підкреслює Корольчук.

Експерт нагадує, що слова Міллера з приводу "білоруської моделі" прозвучали на тлі завершення переговорів Росії з Білорусією щодо покупки за 2,5 мільярда доларів решти 50% оператора газотранспортної системи Білорусії - "Бєлтрансгазу".

У 2007-2010 роках "Газпром" уже викупив перші 50% акцій "Бєлтрансгаз".

"За великим рахунком вперше офіційно Росія чітко дала зрозуміти, що саме їй потрібно від України. Туманні пропозиції об'єднання "Нафтогазу" і "Газпрому", створення спільних підприємств для освоєння Чорноморського шельфу та видобутку шахтного газу - усе відійшло на задній план", - каже Корольчук.

"Побажання Москви - це як мінімум для початку 50% власності ГТС України. А років через п'ять і інші 50%" - додає він

За словами експерта, "приклад Білорусі показовий і "Бєлтраснгаз" тільки вершина айсбергу".

"Слідом за ним Мінськ продасть російському "Сибуру" і "Роснєфті" - хімічний завод "Гродноазот", "Лукойлу" - нафтопереробний комплекс" Нафтан ", російському операторові МТС - 51% держчастки у білоруському МТС", - припускає він.

При цьому Корольчук підкреслює, що через кілька років замість білоруських заводів в "списку бажань" Росія впише назви великих українських підприємств.

"І сьогодні уже зрозуміло, що в цьому буде велика частина заслуги міністра енергетики Юрія Бойка і його партнера Дмитра Фірташа. Саме група RosUkrEnergo зараз активно лобіює і переконує президента Віктора Януковича віддати Росії половину ГТС Україна", - вважає він.

Експерт пояснює це тим, що "Бойко і Фірташ розраховують заслужити прихильність "Газпрому" і повернути собі постачання газу до України".

За словами Корольчука, Янукович і далі наполягає на створенні тристороннього консорціуму Україна-Росія-Євросоюз з управління ГТС.

З такими пропозиціями поїхав на переговори до Москви міністр Юрій Бойко, каже він, "але відповідь Росії була, як ніколи, за останній рік конкретною".

Реклама:

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!