Думка експерта: Підвищення вимог до резервування сприяло зростанню грошової маси

Понеділок, 15 серпня 2011, 14:24 -

Грошова маса в Україні у липні 2011 року збільшилася на 0,7% - до 657,3 млрд. гривень, обсяг монетарної бази - на 3,4%, до 235,8 млрд. гривень.

На думку начальника відділу аналізу фінансових ринків ING Банку Україна Олександра Печеріцина, найбільший вплив на динаміку у липні справив намір НБУ обмежити зростання грошової пропозиції.

"Ми вважаємо, що підвищення вимог до банківського резервування і зростання ставок за депозитними сертифікатами були основними інструментами, які використовувались для обмеження зростання грошової маси. Жорстка монетарна політика вплинула на широкій грошовий агрегат М3, який виріс лише на 0,7%", - пояснив він.

Тим не менш, відзначив експерт, зростання М3 у річному численні на рівні 19,3% як і раніше значно перевершує поточний рівень інфляції, що створює передумови для підтримки жорстких монетарних заходів з боку НБУ і надалі.

Реклама:

"На відміну від динаміки М3, обсяг готівкових грошових коштів в економіці зріс на 3,4%, що свідчить про початок введення урядом заходів щодо ослаблення фіскальної політики, прийнятих недавно парламентом. Підвищення вимог з резервування також викликало досить значне зростання монетарної бази - на 3,4% у місячному вираженні", - додав він.

"Тим не менш, у річному численні це зростання виглядає незначним (5,4%) у порівнянні, наприклад, із відповідною динамікою М3", - відзначив Печеріцин.

При цьому, за його словами, обсяг монетарної бази за станом на кінець липня залишається в межах встановленого ліміту МВФ, який відповідає рівню кінця червня.

"Беручи до уваги те, що МВФ не заперечує проти невеликого зростання монетарної бази, ми вважаємо, що такий рівень, як і раніше, не суперечить вимогам Фонду", - підсумував він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: