"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Франк подешевшав на тлі чуток про прив'язку до євро

Понеділок, 15 серпня 2011, 09:45

Євро і долар в понеділок оновили максимуми двох тижнів до швейцарського франка в очікуванні того, що Національний банк Швейцарії може почати нові заходи для ослаблення валюти, і завдяки новому інтересу до ризику.

Чутки про те, що швейцарський Центробанк прив'яже франк до євро, зміцнилися після того, як місцева газета SonntagsZeitung повідомила в неділю про плани регулятора задати орієнтир на позначці трохи вище 1,1 франка за євро, повідомляє агентство Reuters.

Європейська валюта, яка опустилася минулого тижня до рекордно низької позначки 1,0075 франка, в понеділок до 7:30 додала більше відсотка - до 1,1285 франка після 1,1079 франка за євро при закритті торгів у Нью-Йорку в п'ятницю.

Долар виріс до швейцарської валюти до 0,7914 франка - максимуму з 1 серпня, у порівнянні з 0,7771 франка за долар у п'ятницю.

Реклама:

Водночас, аналітики Barclays Capital попереджають, що очікування прив'язки франка до євро, ймовірно, перебільшені, і чекають нового ралі франка цього тижня, якщо ринки поміняють оцінку ймовірності прив'язки.

"Ми як і раніше чекаємо зниження франка в середньостроковій перспективі і згодні з ЦБ Швейцарії в тому, що валюта сильно переоцінена, але цього тижня ми не чекаємо, що нещодавнє зниження у парі з євро продовжиться", - сказав стратег Barclays Capital Пол Робінсон.

Як відомо, швейцарська валюта, яка користується репутацією "тихої гавані" в періоди хвилювань на ринках, оновлювала історичні максимуми до долара і євро на тлі боргових криз США і єврозони, підриваючи орієнтовану на експорт економіку Швейцарії.

У відповідь ЦБ країни шокував ринки скороченням ключової ставки майже до нуля і пообіцяв боротися із сильним франком.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: