Думка експерта: Бізнес навряд чи отримає дешевий газ після лібералізації

П'ятниця, 12 серпня 2011, 17:09
У третьому кварталі "Нафтогаз" купує газ у російського "Газпрому" по 354 доларів за тисячу кубометрів, що на 19,2% більше порівняно з другим кварталом.

Окрім того, з першого липня промспоживачі платитимуть за блакитне паливо близько 500 доларів за тисячу кубометрів з урахуванням ПДВ, 2% збору у вигляді цільової надбавки, тарифу на транспортування та маржі НАКу.

При таких тарифах значна частина підприємств України працюватиме на межі рентабельності, інша ж - собі в збиток.

Альтернативою може бути газ вітчизняного видобутку, проте український ринок газу значно монополізований, що не дозволяє більшості отримати доступ до ресурсу.

Як вважає аналітик ІГ "Арт Капітал" Станіслав Зеленецький, після очікуваної лібералізації ринку природного газу в Україні промисловий сектор теоретично зможе вільно купувати газ вітчизняного видобутку.

Реклама:

"Проте, чи захочуть видобувні компанії його продавати за цінами нижче ринкових?!", - підкреслив експерт.

На даний момент в Україні промисловий сектор не може купити газ українського видобутку в великих обсягах.

"Купити газ у найбільшого газодобувача країни - "Укргазвидобування" - не реально, оскільки весь видобутий нею обсяг реалізується "Нафтогазу" для поставок населенню", - поінформував Зеленецький.

Інша ж компанія "Укрнафта", яка контролюється НАКом та Ігорем Коломойський, за словами експерта, через рішення судів неодноразово домагалася продажу частини газу промисловим споживачам за більш низькими цінами, однак, тільки компаніям афільованим з групою "Приват".

"З приходом нового менеджменту в "Укрнафту", подібна можливість залишається під питанням, і поки що ця компанія продовжує накопичувати газ у підземних сховищах", - додав співрозмовник видання.

В першому кварталі 2011 року імпортний газ коштував близько 264 доларів за тисячу кубометрів, у другому - близько 297 доларів за тисячу кубометрів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!