"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Проблеми в ЄС спричинили "бананову кризу" в Еквадорі

Середа, 10 серпня 2011, 16:12

Зниження попиту на банани на міжнародному ринку, зважаючи на економічні проблеми у країнах Євросоюзу і традиційного падіння обсягів імпорту в період літнього сезону, призвело до дефіциту готівки у експортерів Еквадору, які звернулися до уряду з вимогою надати фінансову допомогу.

Для подолання "бананової кризи" необхідно 50 млн. доларів - таку суму просять комерсанти у Національної фінансової корпорації (CFN), щоб мати можливість платити офіційно встановлену державою ціну на фрукт кожні вісім днів, відповідно до закону, повідомляє портал "Дело".

Нині всі компанії-експортери Еквадору відчувають дефіцит коштів, тому що більша частина імпортерів відмовляється проводити передоплату, а платежі за вже виконаними поставками відбуваються із затримками до 4 тижнів, повідомив президент Асоціації експортерів банана Еквадору (AEBE) Едуардо Ледесма.

3 серпня експортери і виробники звернулися до Міністерства сільського господарства, тваринництва, аквакультури і рибної ловлі (Magap) Еквадору із проханням про оголошення надзвичайного стану в секторі строком на 6 тижнів.

Реклама:

Протягом цього часу повинні бути скорочені експортні постачання, що не повинно зашкодити виробникам, оскільки експортери зобов'язуються оплатити продукцію в повному обсязі.

З цієї причини експортери просять надати їм кредитну лінію, яка дозволить виконати зобов'язання перед виробниками з оплати офіційної ціни.

Ціну на гілку бананів, які будуть продаватися в країні, пропонується закріпити на рівні 3 доларів.

Представники бананового сектора закликають негайно відреагувати на ситуацію, оскільки криза, запевняють вони, посилиться, з огляду на те, що Туреччина закрила двері для еквадорських фруктів.

Внутрішні конфлікти, які переживаються в країнах півночі Африки (в Тунісі, Лівії, Єгипті і Сирії), призвели до того, що банани, які призначалися для цих країн, переповнили турецький ринок.

Нині Еквадор експортує 4,2 млн. ящиків бананів на тиждень, тобто на 1,8 млн. менше, ніж 2 місяці тому.

З цієї загальної кількості, 40% купується у виробників за ціну меншу, ніж офіційно встановлена.

Експортери просять уряд дозволити знизити закордонні поставки еквадорського фрукта до 3,2 млн. ящиків на тиждень, повідомив Ледесма.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!