"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Азаров чекає "газової" справедливості від Росії

Середа, 10 серпня 2011, 16:00

Ціна на російський газ для України, навіть з урахуванням знижки за харківським угодами, не є ринковою, тому такий нерівноправний договір слід переглянути.

Про це заявив прем'єр-міністр Микола Азаров, відкриваючи українсько-російський форум "Друга хвиля світової кризи і перспективи українсько-російських економічних відносин", повідомляє агентство "ЛІГАБізнесІнформ".

Азаров зазначив, що причиною негативного для України торговельного сальдо з Росією є в першу чергу зростання цін на природний газ.

"Навіть з урахуванням тієї знижки, яка була обумовлена "харківськими угодами", ціна зараз не є ринковою", - сказав він.

Реклама:

Азаров зазначив, що ціна газу для України нині вища, ніж ціна російського газу для деяких європейських країн.

"Це що, в інтересах Росії? Взагалі будь нерівноправний договір - він що, в інтересах довгострокового стратегічного співробітництва? Рано чи пізно нерівноправний договір підриває основу такого довгострокового співробітництва", - наголосив прем'єр.

За його словами, як би він не був вигідний, на певному етапі однією із сторін "наявність такого нерівноправного договору рано чи пізно підірве, і дуже серйозно підірве основи довгострокового співробітництва".

"І ми не шукаємо для себе ніяких вигод, ми говоримо тільки про одне, що нам треба переглянути цей контракт і зробити його таким, який би відповідав інтересам і Росії, і Україні, і будувався б виключно на ринковому принципі. Тому нам не потрібні ні знижки, ні преференції, ми хочемо тільки одного: щоб була справедливість у наших взаєминах", - наголосив Азаров.

Як відомо, у першому кварталі 2011 року ціна на російський газ для України становила 263 доларів за тисячу кубометрів, у другому - 296 доларів. У третьому кварталі уряд очікує 348 доларів, у четвертому - 388 доларів за тисячу кубометрів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: