США уникнуть дефолту, гривня встоїть - банкiри

Понеділок, 1 серпня 2011, 20:31

США реалiзують намiчений план щодо уникнення технiчного дефолту, що захистить свiтовий валютний ринок вiд коливань, давши гривнi змогу зберегти стабільність.

Так вважають українськi банкiри, опитанi агентством "Iнтерфакс-Україна" в понедiлок.

"США будуть максимально використано всi законодавчi лазiвки, i останню дату голосування спробують вiдтягнути якнайдалi. Буде колосальна полiтична гра, сенс якої - хто бiльше виторгує. Але в результатi, максимально близько до дати Ч вони дiйдуть якоїсь згоди", - прогнозує начальник казначейського управлiння ПУМБу Антон Стадник.

За його оцiнкою, проблему з держборгом США занадто перебiльшено.

Реклама:

"Долар займає значущу частину золотовалютних резервiв усiх країн свiту, проте на тлi тривалої iнформацiйної вiйни нацiональнi банки не почали масово продавати цю валюту", - додав вiн.

"Уже нинi очевидно, що полiтичнi сили США готовi йти на компромiс, i процес його досягнення перебуває на завершальнiй стадiї. Ми не чекаємо на суттєвi коливання курсу гривня-долар цього тижня",. - сказав начальник аналiтичного вiддiлу "Альфа-Банку" Олексiй Блiнов.

"Вважаємо вкрай малоймовiрним дефолт США за їхнiми зобов'язаннями. Головним чином, тому що це матиме надзвичайно згубний вплив на всю свiтову економiку, враховуючи позицiю долара як основної резервної валюти, а також обсяг вкладень в американськi держпапери", - зазначив начальник вiддiлу аналiзу i дослiджень "Райффайзен Банку Аваль".

"Нiяких катастрофiчних наслiдкiв нi для свiтового фiнансового сектора, нi для фiнансового сектора України, як i передбачалося, не сталося. Всi побоювання населення України щодо дефолту в США виявилися безпiдставними, зате дали їжу для обговорення країнi, принаймнi до 2 серпня", - наголосив заступник голови правлiння банку "Фiнанси та Кредит" Сергiй Борисов.

Водночас президент Українського союзу промисловцiв i пiдприємцiв, радник президента України Анатолiй Кiнах вважає, що знайдене в США рiшення - не привiд розслаблятися для української влади, оскiльки стан економiки країни значною мiрою пов'язаний iз ситуацiєю на зовнiшнiх ринках, а державний борг i рiвень доларизацiї перебувають на високому рiвнi.

"Це, безумовно, позитивне рiшення, але жодним чином не привiд для України, яка має серйознi проблеми з держборгом, заспокоїтися", - зазначає вiн.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!