"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

E. ON і "Газпром" не можуть домовитися про ціни на газ

Понеділок, 1 серпня 2011, 10:53

Німецький енергоконцерн E. ON підтвердив інформацію, яка з'явилася в німецькому виданні Focus, про те, що переговори з російським газовим холдингом "Газпром" про зниження цін на газ в рамках довгострокових контрактів перебувають на межі провалу.

Про це заявив офіційний представник E.ON, повідомляє РИА "Новости" із посиланням на DPA.

На початку липня видання Dow Jones повідомляло, що переговори продовжаться щонайменше до осені 2011 року.

Раніше німецькі ЗМІ з посиланням на неофіційні джерела повідомили, що E. ON в 2011 році матиме мільярдних збитків, якщо не досягне домовленостей з "Газпромом" з питання нового ціноутворення.

Реклама:

При цьому наголошувалося, що в разі неуспіху переговорів у E. ON є можливість звернутися до Міжнародного арбітражного суду.

Наприкінці червня 2011 року заступник голови "Газпрому" Олександр Медведєв заявив, що газовий холдинг продовжує переговори з низкою європейських споживачів про зміну умов контрактів на постачання газу.

Однак він відмовився уточнити, про зміну яких саме умов контрактів може бути мова.

У числі компаній, з якими йдуть переговори, заступник голови "Газпрому" називав Eni, E. ON і GdF Suez.

Медведєв підкреслював, що право на перегляд контрактів є і у покупця, і у продавців, але воно повинно бути виправдане ринковими умовами.

Крім того, він зазначав, що в 2010 році ці компанії в ході переговорів уже змінювали умови своїх контрактів.

Як повідомлялося, у 2009 році E. On зажадав від "Газпром експорту" знизити контрактну ціну або змінити деякі інші контрактні умови.

У результаті сторони домовилися, що "Газпром" постачатиме E. On частину газу з прив'язкою до спотових цін, при цьому E. On прийняв на себе стовідсоткові добові зобов'язання "бери або плати".

У 2011 році, за інформацією "Газпром експорту", E. On пропонував "Газпрому" провести стовідсоткову спотову індексацію контрактів, проте російський газовий холдинг з цим не погодився.

У квітні повідомлялося, що сторони дійшли компромісу.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!