Янукович у газових питаннях надіється на Бога

П'ятниця, 8 липня 2011, 18:10

Президент Віктор Янукович повідомив у п'ятницю, що збирається в липні по черзі зустрітися з учасниками російського правлячого тандему в надії переконати Москву знизити ціну газу.

Зростаючі ціни на російське блакитне паливо підштовхують інфляцію в Україні і змушують її просити допомоги МВФ, повідомив в червні в інтерв'ю Reuters прем'єр Микола Азаров.

Україна платить 297 доларів за тисячу кубометрів, але ця ціна різко зросте до кінця року, оскільки контрактна вартість прив'язана до ціни нафти з лагом у кілька місяців.

Діючі газові угоди з Росією були підписані в 2009 році прем'єр-міністром Юлією Тимошенко і лягли в основу одного з кримінальних справ, порушених проти екс-прем'єра і її соратників після поразки на президентських виборах-2010, які виграв Янукович.

Реклама:

Глава російського "Газпрому" Олексій Міллер повторив на початку червня, що коригування ціни можливе лише якщо Київ поступиться бажанням Москви об'єднати активи для транспорту газу в Європу, головний ринок збуту російського газу.

Через місяць Янукович теж дав стереотипну відповідь.

"Ми не плануємо злиття як такого "Газпрому" і "Нафтогазу України", - сказав він на брифінгу.

"Такого об'єднання ніхто не планував і цього не буде - я переконаний".

Однак український лідер сподівається наблизитися до компромісу в ході особистих зустрічей зі своїм російським колегою Дмитром Медведєвим і з головною дійовою особою російської політики, прем'єром Володимиром Путіним.

"Ми з президентом Медведєвим плануємо зустрітися в цьому місяці. І якщо бог дасть, ми вирішимо це питання", - сказав Янукович.

Він сказав, що заради прискорення вирішення готовий підмінити свого прем'єра і особисто поспілкуватися з Путіним.

"Якщо Азаров затримається - у нього є невелика проблема, як і в кожної людини, треба пройти курс лікування - якщо він затримається, а буде необхідність зустрічі з урядом Росії, з Путіним, я його підменю і замість нього зустрінуся", - пообіцяв Янукович.

Українськими магістральними газопроводами транспортується близько 80 відсотків російського газу, що йде в напрямку Європи.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!