Докризової "халяви" в іпотеці не буде - банкіри

П'ятниця, 8 липня 2011, 13:20

Банків, готових давати кредити на придбання житла, стає все більше, а ставки за такими позиками неухильно знижуються.

Пише журнал WEEKLY.

Ще на початку року ставки по іпотеці у багатьох фінустанов досягали 20-22% у гривні, а зараз у великих банків вони не перевищують 18-18,5%.

Поступово пом'якшують банки й інші умови, які раніше вважалися "недоторканними".

Реклама:

Так, приміром, довгий час у багатьох банків перший внесок за іпотечними кредитами був на рівні 50%, а зараз деякі фінустанови можуть похвалитися навіть 20-25% першого внеску.

Те саме й з термінами: на початку року максимальні терміни іпотеки були на рівні 15-20 років, тепер декілька банків уже збільшили термін до 25-30 років.

Не змінилися вимоги банків до платоспроможності позичальників.

"Підтверджений дохід як і раніше є одним із найважливіших критеріїв при ухваленні банком рішення про видачу кредиту. Неофіційний дохід теж враховується, але скоріше як додатковий комфорт-чинник", - розповіла начальник відділу кредитних продуктів OTP Bank Світлана Спіцина.

Проте банкіри готові пом'якшити параметри оцінки кредитоспроможності при великому першому внеску. "При першому внеску від 50% банк вельми лояльно дивиться на неофіційні доходи", - пояснив начальник управління іпотечного кредитування "ВТБ Банку" Олександр Борщевич.

Водночас, усі опитані банкіри в один голос заявили, що "докризової халяви" в іпотеці не буде.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!