"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Депутати скасували ренту на виснажених нафтогазових родовищах

П'ятниця, 8 липня 2011, 09:59

Депутати Верховної ради дозволили видобуток додаткових обсягів нафти, природного і попутного газу, газоконденсату на виснажених родовищах і родовищах зі складними гірничо-геологічними умовами без сплати ренти.

Ця норма міститься у прийнятому у четвер законопроекті № 8217 "Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів", пише газета "Комерсант-Україна".

Поправки запропонувала внести заступник голови комітету Верховної ради з питань промислової і регуляторної політики та підприємництва Ксенія Ляпіна.

За її словами, зроблено це було на прохання іноземних нафтовидобувачів.

Реклама:

Водночас, депутат не уточнила, про які саме іноземних добувача йдеться.

"Видобуток нафти і газу на виснажених і важкодоступних родовищах на 50% дорожчий, ніж на звичайних. Отримати в цьому сегменті хоча б мінімальну рентабельність, сплачуючи рентну плату, неможливо", - зазначила Ляпіна.

За її оцінками, скасування ренти дозволить збільшити щорічний видобуток газу на українських родовищах на 5-7 млрд. кубометрів.

Як повідомлялося, з 1 січня 2011 року рентна плата на нафту і газовий конденсат, видобуті із глибини до 5 тис. м, становить 2,1 тис. гривень за тонну, видобуті з глибини більше 5 тис. м - 792,5 тис. гривень.

Ставки на видобуток газу становлять 237 гривень за тисячу кубометрів, якщо він видобутий із глибини до 5 тис. м, і 118,5 гривні за тисячу кубометрів - з глибини більше 5 тис. м.

У 2010 році, за даними Мінфіну, обсяг рентної плати, отриманої за видобуток нафти і газу, склав 606 млн. гривень.

Як відомо, раніше про намір розробляти важкодоступні родовища в Україні на глибині понад 5 тис. м заявляли Shell і Chevron / Texaco.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!