Держбанки готують випуск облігацій для рефінансування іпотеки

П'ятниця, 8 липня 2011, 09:22

Державні Ощадбанк і Укрексімбанк, а також підконтрольні уряду Укргазбанк і банк "Київ" мають намір створити компанію для рефінансування іпотеки за допомогою випуску іпотечних облігацій.

Про це у четвер заявив голова правління Ощадбанку Сергій Подрєзов, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"Створення агентства вимагає деякого часу. Ми на ринок вийдемо вже, швидше за все, ближче до серпня, можливо, до вересня. Ми плануємо перший пробний транш зробити близько 1 млрд. гривень. Тобто, облігації на 1 млрд. гривень, де будуть брати участь чотири держбанки", - сказав він.

Банкір пояснив, що за кошти від публічного розміщення таких облігацій будуть викуповуватися у банків стандартні іпотечні кредити: в Ощадбанку, Укрексімбанку, Укргазбанку і банку "Київ".

Реклама:

За його словами, таких позик нині на 1 млрд. гривень, тоді як загальний обсяг їх іпотечних кредитів - 2,5-3 млрд. гривень.

Плановані облігації будуть забезпечені банківської іпотекою: потенційними покупцями цінних паперів можуть стати Фонд гарантування вкладів, пенсійні фонди, страхові компанії, а також іноземні інвестори.

"Нацбанк це вивчив - ми зацікавилися", - прокоментував цю ініціативу перший заступник глави НБУ Юрій Колобов.

При цьому, за його оцінкою, ці іпотечні облігації можуть бути трьох-п'ятирічними: прибутковість паперів буде на рівні із прибутковістю за облігаціями внутрішньої державної позики і трохи нижче від ставок за корпоративними облігаціями банків-учасників схеми.

"Ризики (за облігаціями) будуть квазідержавні", - вважає перший заступник голови НБУ.

Колобов також підкреслив, що кошти від розміщення облігацій будуть направлятися виключно на видачу нових іпотечних кредитів.

При цьому він висловив упевненість, що реалізація запропонованої схеми не стане причиною посилення інфляційного тиску, оскільки відверне частину коштів населення від споживчих витрат на оплату іпотеки.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!