Болгарія хоче відмовитись від "Газпрому"

Четвер, 7 липня 2011, 15:43
ВАТ "Газпром" може втратити ще одного споживача у Європі.

Слідом за Хорватією, Болгарія розраховує різко скоротити закупівлі російського газу - з нинішніх 2 мільярдів кубометрів до 500 тисяч кубометрів.

Про те, що Болгарія має намір у найближчі два-три роки відмовитися від довгострокових контрактів з "Газпромом", заявив міністр економіки, енергетики і туризму Трайчо Трайков, пише "Коммерсант".

Країна сподівається на збільшення власного видобутку, закупівлю газу в Туреччині, а також на розробку сланцевого газу.

За його словами, країна прагне до того, щоб купувати у Росії не більш як 500 тисяч  кубометрів газу на рік: це означає падіння російського експорту до Болгарії вчетверо.

Реклама:

Зараз країна споживає 2,5 мільярда кубометрів газу на рік, з яких 2 мільярди надходять з Росії, в основному через швейцарську Overgas Inc та інших посередників.

Як заявив міністр, зменшити частку російського газу Болгарія планує за рахунок власного видобутку і закупівель газу у альтернативних постачальників.

У першу чергу, Болгарія розраховує на регіональну компанію Direct Petroleum, яка найближчим часом почне дослідження покладів газу в Ловечі.

Запаси родовища оцінюються на рівні 10 мільярдів кубометрів, і за рік-два "там реально видобувати до 1 мільярда кубометрів на рік", підкреслив міністр.

Крім того, в планах Болгарії зберігається будівництво газопроводу до Туреччини, яким можна одержувати до 1 мільярда кубометрів азербайджанського газу "вже у 2012 році".

Також, додав міністр, Болгарія розраховує на будівництво газопроводу до Румунії на півночі і до Греції на півдні, не говорячи вже про Nabucco, який має забезпечити Європу газом з Азії в обхід Росії.

Таким чином, підсумував міністр, у найближчі два-три роки зменшити частку російського газу в енергобалансі Болгарії і відмовитися від довгострокових контрактів з "Газпромом" реально.  

Це не перша заява болгарської влади про намір скоротити імпорт російського газу.

Зокрема, йшлося про розробку родовищ сланцевого газу, запасів якого в Нові-Пазарі "вистачить на 300 років уперед".

Проект розробки вже є - ним зацікавилася американська Chevron, що заявила про готовність вкласти у дослідження і розвідку 30 мільйонів євро.

Водночас, Болгарія бере участь у будівництві російського газопроводу South Stream - усі необхідні угоди вже підписані.

Одна з європейських держав вже відмовилася від імпорту російського газу - з 2011 року його перестала купувати Хорватія, куди "Газпром" продавав близько 1 мільярда  кубометрів на рік.

Хорватія, нагадаємо, замістила ці обсяги за рахунок італійської ENI. Хорватська INA Group тоді повідомила, що її дочірня Prirodni plin підписала з ENI трирічний контракт на постачання до 750 мільйонів кубометрів на рік.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!