"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Аграрний міністр порахував, що на землі можна отримати 80 мільярдів

Середа, 6 липня 2011, 16:52

Міністр аграрної політики та продовольства Микола Присяжнюк вважає, що з введенням повноцінної приватної власності на землю в аграрний сектор можна залучати до 80 мільярдів гривень на рік.

Про це повідомляє прес-служба уряду.

За його словами, основними джерелами запозичень можуть стати банківські кредити, частина міжнародних запозичень України та кошти міжнародних інвестиційних компаній.

Керівник Мінагрополітики нагадав, що навіть у найкращий для українського сільського господарства 2008 рік АПК вдалося залучити лише 20 мільярдів гривень кредитів при технологічній потребі у 100 мільярдів.

Реклама:

"За великим рахунком, сільгоспвиробники мають єдиний ліквідний актив - землю сільськогосподарського призначення, який водночас є не залученим до сільськогосподарського виробництва", - повідомив міністр.

За розрахунками Мінагрополітики, навіть діюча оцінка вартості землі сільгосппризначення на рівні 10 тисяч гривень за гектар може повністю забезпечити ліквідну заставу для банків.

"Інші механізми залучення інвестицій в АПК - використання частини запозичених у міжнародних фінансових організаціях коштів, обсяг яких може становити близько 2-3 мільярди доларів на рік, а також кошти міжнародних інвестиційних компаній під гарантії уряду або великих українських компаній", - цитує прес-служба Присяжнюка.

Це потенційно ще 5-6 мільярдів доларів на рік.

"Загальна сума запозичень за всіма джерелами може сягати до 80 мільярдів гривень на рік, що спільно з власним капіталом інвесторів практично повністю забезпечить потребу сільгоспвиробників у фінансових ресурсах", - заключив Присяжнюк.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!