Думка експерта: Модернізація української труби не вигідна Росії

Середа, 6 липня 2011, 15:27

У Міністерстві енергетики і вугільної промисловості готуються до старту реалізації першого етапу з модернізації газотранспортної системи.

"Поки РФ не контролює нашу ГТС, її модернізація не дуже вигідна Росії. У Росії так і заявляли, що готові взяти участь у приватизації ГТС, якщо влада України зважиться на продаж активу або створення СП "Нафтогазу" і "Газпрому", - прокоментував "Економічній правді" аналітик ІГ "Арт Капітал" Станіслав Зеленецький.

За його словами, модернізація ГТС вигідна більшою мірою Україні та ЄС.

"Україні це вигідно, оскільки модернізація дозволить збільшити пропускну здатність ГТС на 60 мільярдів кубічних метрів до 200 мільярдів кубічних метрів і стати серйозною перешкодою для будівництва "Південного потоку", - додав він.

Реклама:

Запланована потужність "Південного потоку" становить 60-65 мільярдів кубічних метрів.

Крім того, переконаний експерт, це дозволить збільшити доходи "Нафтогазу" від транспортування.

Європа також зацікавлена ​​в розширенні імпортних поставок газу.

"Але сильної перешкоди з боку РФ ймовірно чекати не варто, оскільки в даній ситуації у "Газпрому" немає альтернатив української ГТС, яка забезпечує концерну близько 80% експорту газу в Європу. Про плани Росії взяти участь у модернізації ГТС на рівні з України та ЄС наразі не відомо", - підкреслив Зеленецький.

За підрахунками Міненерговугілля, на модернізацію ГТС може знадобитися 6,5 мільярда євро у найближчі 7-8 років.

"ЄС заявляв про можливість виділення 2,5 мільярда євро, але остаточний обсяг фінансування залишається під питанням. Тим не менш, Європа ймовірно продовжить виділяти гроші на модернізацію ГТС. 300 мільйонів євро слід розглядати як перший транш", - поінформував експерт.

Таким чином, продовжив Зеленецький, Україні необхідно буде знайти ще 4 мільярди євро, які можуть бути отримані за рахунок міжнародних кредитів, після можливого проведення IPO НАК ​​"Нафтогаз".

"Можливо вдасться залучити РФ до проекту, надавши "Газпрому" особливі умови використання української ГТС", - резюмував співрозмовник.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!