"Лукойлу" радять продати Одеський НПЗ

Середа, 6 липня 2011, 10:10

Всупереч очікуванням менеджменту "Лукойлу" в 2011 році робота Одеського НПЗ, який належить компанії, навряд чи відновиться.

Як заявив білоруський посол в Баку Микола Пацкевич, відновлено прокачування азербайджанської нафти до Білорусі по маршруту "Одеса - Броди", пише газета "Дело".

Нафтопровід, який раніше працював у реверсному режимі, був основною артерією постачання для Одеського НПЗ.

На думку аналітиків, оптимальним рішенням був би продаж активу.

Реклама:

"Транспортування нафти відновилося. Сьогодні стратегічно збою немає. Згідно з угодою, в 2011 році в Білорусь має бути транспортовано 4 млн. тонн азербайджанської нафти. Немає ознак, що вона буде зірвана", - заявив Пацкевич, додавши, що переробка цієї сировини на Мозирському НПЗ може початися вже у липні.

Таким чином, Одеський НПЗ "Лукойлу" фактично втратив можливість отримувати нафту з Росії.

Як відомо, договір про постачання каспійської нафти Мінську був підписаний між азербайджанською SOCAR і Білоруською нафтовою компанією ще в 2010 році.

"Укртранснафта" задіяла для цих потреб нафтопровід "Одеса - Броди", яким в реверсному режимі нафта постачалася на Одеський НПЗ.

І якщо ще недавно в ході Петербурзького економічного форуму віце-президент "Лукойлу" Валерій Субботін висловлював надію, що зупинений раніше Одеський НПЗ може відновити роботу до кінця року, то тепер це можна буде зробити, лише збільшивши збитки підприємства.

"Ми сподіваємося, що все ж вдасться відновити постачання на НПЗ по нафтопроводу, тому що всі інші варіанти менш ефективні з економічної точки зору", - пояснили в "Лукойлі".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!