"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Нацбанк знову став акцiонером Нацдепозитарiю

Вівторок, 5 липня 2011, 18:51

Нацiональний банк України, який вийшов зi складу акцiонерiв Нацiонального депозитарiю у 2005 роцi, придбав одну його акцiю номiналом 10 тис. гривень.

Про це заявив перший заступник голови НБУ Юрiй Колобов, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"Купили одну акцiю. Щоб нас не ангажували, що ми учасник ВДЦП (Всеукраїнський депозитарiй цiнних паперiв, де Нацбанку належить 22,86%), ми стали учасником НДУ", - сказав він.

Чиновник нагадав, що при додатковiй емiсiї акцiонер має переважне право на купiвлю акцiй.

Реклама:

Колобов зазначив, що поки що не знає, чи буде НБУ брати участь у допемiсiї НДУ.

"Але практично всi учасники ринку - за те, щоб Нацбанк брав участь у центральному депозитарiї", - сказав вiн.

Як відомо, НДУ зi статутним капiталом 5 млн. гривень створений навеснi 1999 року вiдповiдно до закону "Про Нацiональну депозитарну систему та особливостi електронного обiгу цiнних паперiв в Українi".

Винятковими функцiями НДУ, вiдповiдно до закону, є стандартизацiя та кодифiкацiя, а також встановлення кореспондентських вiдносин з iноземними депозитарiями.

Нацбанку належало 4,4% у його статутному капiталi, що становило 5 млн. гривень. Наразi статутний капiтал НДУ дорiвнює 30 млн. гривень.

Як повідомлялося, наприкiнцi лютого 2011 року прем'єр-мiнiстр Микола Азаров затвердив оргкомiтет зi створення центрального депозитарiю на базi НДУ.

Проти такого варiанту виступає ВДЦП, вважаючи створення центрального депозитарiю без своєї участi неправильним.

Свої пропозицiї уряду направили представники Мiжнародного валютного фонду, Свiтового банку, Європейського банку реконструкцiї та розвитку, Мiжнародної фiнансової корпорацiї (IFC) та Агентства США iз мiжнародного розвитку (USAID), фактично пропонуючи об'єднати ВДЦП i НДУ в центральний депозитарiй, взявши за основу ВДЦП.

Наприкiнцi квiтня держава в особi ДКЦПФР змiнила наглядову раду та голову правлiння Нацдепозитарiю, поставивши перед новим керiвництвом завдання вивчити можливiсть створення з ВДЦП групи або холдингу, зокрема шляхом проведення додаткової емiсiї акцiй НДУ та обмiну їх на акцiї ВДЦП.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!