Депутат виступив на захист "Нібулону"

Вівторок, 5 липня 2011, 16:02

Депутат Верховної ради від НУНС Анатолій Матвієнко зареєстрував у парламенті постанову, в якій ідеться про створення тимчасової слідчої комісії з питань розслідування фактів втручання в господарську діяльність чиновників і СБУ в діяльність підприємства "Нібулон".

У пояснювальній записці до цієї постанови Матвієнко вказав факти тиску на компанію, пише газета "Дело".

Зокрема, за його даними, з вини Міністерства аграрної політики і продовольства "Нібулон" не отримав квоти на експорт понад 530 тис. тонн пшениці і кукурудзи, що призвело до вимушеного простою протягом 5 місяців.

"Збитки від цього становлять 50 млн. доларів, в результаті чого держава недоотримала понад 100 млн. гривень податків", - вказує Матвієнко.

Реклама:

За словами депутата, Державна інспекція сільського господарства незаконно втручається в діяльність компанії, висуваючи незаконні вимоги і позбавляючи сертифікатів на право надання послуг із зберігання зерна.

Державне агентство земельних ресурсів зайняло непослідовну позицію в питаннях відведення товариству у користування земельних ділянок для будівництва гідротехнічних споруд водного транспорту.

Не залишилося осторонь і Міністерство інфраструктури.

Це міністерство намагається блокувати виконання рішень Антимонопольного комітету, яким встановлені факти порушення антимонопольного законодавства на ринку перевалки зерна на водний транспорт.

Митна служба тривалий час блокувала оформлення експортних операцій із зерном, чим компанії наносилися значні збитки.

"Зазначені факти встановлені в судовому порядку, однак винні особи до відповідальності не притягнуті", - зазначає депутат.

На вістрі атаки опинилися і співробітники СБУ: у вересні 2010 року Службою безпеки заведена контррозвідувальна справа, а в березні 2011 року проти керівництва компанії порушена кримінальна справа за підозрою у замаху на заволодіння бюджетними коштами шляхом декларування суми бюджетного відшкодування ПДВ у розмірі 144 тис гривень.

Висновок депутат робить один - ця кримінальна справа може мати замовний характер і використовуватися для тиску на власників компанії з метою протиправного примушування їх до відчуження активів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!