"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Рахункова палата звинуватила пенітенціарну службу в проїданні 130 мільйонів

Вівторок, 5 липня 2011, 12:30

Аудит, проведений Рахунковою палатою, виявив провал Державної програми покращення умов тримання засуджених та осіб, узятих під варту, на 2006-2010 роках.

"Проведений Рахунковою палатою аудит ефективності використання бюджетних коштів, виділених на виконання програми, засвідчив, що спрямовані на програмні заходи 130 мільйонів гривень протягом останніх 5 років використані неефективно, а сама програма провалена. Жоден з її заходів не реалізовано", - йдеться в повідомленні Рахункової палати, передає "Інтерфакс".

Згідно з результатами аудиту, ситуація з дотриманням прав ув'язнених не тільки не змінилася на краще, але і значно погіршилася.

Кількість засуджених та затриманих осіб щороку зростає - в кінці 2010 року у в'язницях та слідчих ізоляторах перебували 154 тисяч чоловік.

Реклама:

Крім того, зростає смертність в установах пенітенціарної системи: в 2010 році в слідчих ізоляторах та установах виконання покарань померло 808 осіб, що на 44 більше, ніж у 2009 році.

Аудит також встановив, що в 80 з 151 установи пенітенціарної системи норми житлової площі не відповідають вимогам Кримінально-виконавчого кодексу України.

Неприпустимо низькою залишається така норма і для слідчих ізоляторів, де заарештовані змушені спати по черзі.

"Скупченість людей в камерах, антисанітарія, відсутність належного медичного огляду, свіжого повітря, якісної питної води, погане харчування - усе це призводить до частих захворювань засуджених та осіб, узятих під варту", - відзначає Рахункова палата.

Так, в 2010 році серед цієї категорії громадян зареєстровано більше 86 тисяч випадків захворювань, тобто хворіє кожен другий.

У повідомленні також зазначено, що в даний час тільки близько 40% працездатних ув'язнених зайняті корисною працею.

Абсолютна більшість людей, позбавлених волі, "не мають ні копійки на особистих рахунках, у той час як майже 40 тисяч з них отримують виконавчі листи на загальну суму близько 0,5 мільярда гривень".

Згідно з висновками аудиторів, пенітенціарна система України потребує модернізації та розвитку.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!