"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Дефіцит платіжного балансу зріс до 2,3 мільярда

Понеділок, 4 липня 2011, 19:27

Дефіцит поточного рахунку платіжного балансу в травні зріс в три рази порівняно з квітнем - до 746 мільйонів доларів.

Про це повідомляється на сайті Національного банку України.

Зростання дефіциту поточного рахунку в травні було зумовлено збільшенням імпорту нафти та нафтопродуктів і виплат дивідендів за прямими інвестиціями, наголошується в повідомленні.

У цілому за перші 5 місяців дефіцит зріс до 2,3 мільярда доларів, тоді як у минулому році за цей самий період поточний рахунок був з профіцитом 410 мільйонів доларів.

Реклама:

Уповільнення зростання світової економіки в другому кварталі на фоні високого внутрішнього попиту, зокрема зростання реальної заробітної плати за 5 місяців 2011 року на 9,6%, зумовило розширення розриву між річними темпами зростання імпорту та експорту товарів - 51,7% та 35,9% відповідно, зазначається у звіті.

Експорт товарів у травні становив 5,8 мільярда доларів. Річні темпи зростання експорту залишаються достатньо високими переважно за рахунок підвищення цін на світових товарних ринках.

Так експорт чорних металів зріс на 19,9%, а експорт нафтопродуктів - на 63,6%.

За даними НБУ, обсяги імпорту зросли на 13,8% порівняно із квітнем з урахуванням сезонного фактора - до 6,7 мільярда доларів.

Головним чинником зростання були енергоносії.

Імпорт нафти та нафтопродуктів збільшився в 1,7 та 2,8 раза відповідно в основному за рахунок поставок з Росії та Білорусії.

Нацбанк пояснює підвищення імпорту нафти насамперед високим завантаженням Лисичанського нафтопереробного заводу через перероблення давальницької сировини.

Унаслідок експорту майже всієї продукції цього НПЗ у Росію на внутрішньому ринку палива виник дефіцит, що задовольнявся за рахунок імпортованих нафтопродуктів, підкреслюється в повідомленні НБУ.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!