"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Київ хоче новими пенсіями підштовхнути фондовий ринок - ЗМІ

Понеділок, 4 липня 2011, 15:14

Пріоритетна для Україні реформа пенсійного забезпечення підстібне розвиток фондового ринку, стимулюючи появу нових інструментів і підвищення його ліквідності.

Про це сказав голова Держкомісії з цінних паперів та фондового ринку Дмитро Тевелєв, повідомляє Reuters.

Український ринок, незважаючи на зростання обсягів торгів у 2011 році, продовжує відставати в розвитку від сусідніх ринків Росії та Польщі, які претендують на регіональне лідерство.

За п'ять місяців 2011 року обсяг торгів цінними паперами на біржовому ринку виріс в 2,5 рази до 98,6 мільярда гривень - 12,4 мільярда доларів, пише агентство.

Реклама:

При цьому частка торгів акціями за цей період становила 40,9%.

Для порівняння, оборот тільки акцій на двох головних російських біржах становить в середньому 7 мільярдів доларів у день.

"Досвід реформування пенсійних систем інших країн і те, з якими підходами готується ця реформа в Україні, говорить про те, що очікування для фондового ринку від реформи дуже великі. Країна отримає глобального інвестора, який буде надавати довгі гроші під хороші умови. А це саме те, що потрібно нашим підприємствам і економіці", - сказав Тевелєв.

"У мене немає ніяких сумнівів, що пенсійна реформа буде потужним поштовхом розвитку. Великий обсяг пенсійних ресурсів потребують якісного збільшення пропозиції фінансових інструментів".

У середині червня Верховна рада прийняла в першому читанні необхідний для відновлення фінансової допомоги МВФ проект закону про пенсійну реформу, що передбачає збільшення трудового стажу та пенсійного віку для жінок.

Друге читання відбудеться на поточному тижні.

В Україні зараз діє солідарна пенсійна система, не здатна без підтримки бюджету забезпечити виплати в умовах, коли кількість пенсіонерів практично зрівнялося з числом офіційно працюючих і перераховують внески до державного Пенсійного фонду, підкреслює агентство.

Розроблений урядом законопроект передбачає введення персональних накопичувальних рахунків, які будуть акумулювати пенсійні кошти громадян, і дає імпульс розвитку недержавних пенсійних фондів.

"Потребують вдосконалення система депозитарного обліку, система обліку і переходу прав власності, повинна бути модернізована біржова системи. Вся інфраструктура ринку повинна забезпечити пенсійну систему кращими практиками та зрозумілими механізмами. Інакше ця реформа не піде", - сказав голова державного регулятора.

"Дивлячись вперед ми намагаємося передбачити, що буде необхідно ринку, і намагаємося підготувати його ... Я впевнений, що не менше 50 відсотків коштів пенсійних фондів може бути інвестовано в інструменти фондового ринку".

На 2011 рік уряд прогнозує доходи Пенсійного фонду на рівні 183,7 мільярда гривень, видатки - 201,4 мільярда.

За словами голови Держкомісії, одним з перших кроків стане створення єдиного депозитарію цінних паперів.

"Це буде дворівнева модель, на верхньому рівні буде єдиний центральний депозитарій з функціями обліку прав власності на цінні папери. Другий рівень становитимуть депозитарні установи - це зберігачі, клірингові установи".

В даний час в Україні працюють три депозитарних установи - Всеукраїнський депозитарій цінних паперів - з часткою НБУ 22,9 відсотка, Національний депозитарій - частка держави 86 відсотків і депозитарій державних цінних паперів Нацбанку.

Основний кредитор України - МВФ вимагає від України створити до кінця 2011 року єдиний депозитарій, фінансування якого з державної скарбниці необхідно звести до мінімуму.

Тевелєв сказав, що Держкомісія в даний час обговорює з Нацбанком механізм повернення на український ринок акцій підприємств, розміщених раніше в рамках IPO на закордонних ринках.

"Ми хочемо, щоб ці акції повернулися в Україну, але це складно, оскільки багато питань в першу чергу щодо валютного законодавства", - сказав Тевелєв.

На його думку, акціонери цих підприємств будуть зацікавлені в появі акцій своїх підприємств на фондовому ринку країни, оскільки це підвищить стандарти управління і дасть можливість продавати акції менеджменту і працівникам.

З часом, сказав Тевелєв, українським пенсійним фондам може бути надана можливість купувати цінні папери іноземних емітентів.

Держкомісія також має намір спростити процедури проведення IPO на українських фондових біржах середніми компаніями з вартістю бізнесу в кілька десятків мільйонів доларів.

"Комісія повинна бути у фарватері спрощення для середнього бізнесу лістингу, реєстрації емісій, і тоді інвестиційні гроші пенсійних фондів можна буде направляти не тільки на покупку "блакитних фішок", але й на широку мережу середнього бізнесу з високим ступенем прибутковості".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: