"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Уряд хоче заборонити вказувати ціни в іноземній валюті

Неділя, 31 липня 2011, 12:20

Уряд планує витіснити з внутрішнього ринку міжнародні системи грошових переказів і заборонити вказувати ціни з прив'язкою до іноземної валюти.

Відповідний законопроект "Про валютне регулювання та валютний контроль" Мінекономіки оприлюднило на минулому тижні, передає Fundmarket.

За задумом законодавця, документ повинен захистити економічну безпеку країни.

Серед іншого, він зобов'яже фіксувати у гривні ціни на товари при продажу в Україні і безпосередньо заборонить використання будь-яких еквівалентів в іноземних валютах.

Реклама:

У той же час в міністерстві пропонують захистити права банків, що видають валютні кредити - за наявності генеральної ліцензії НБУ отримання індивідуальної ліцензії для цього не потрібно, хоча раніше судова практика і визнавала видачу валютних позик при таких умовах незаконною.

Експерти закликають прописати чіткі критерії введення обов'язкового продажу валюти, так як повноваження Нацбанку з прийняттям законопроекту розширяться.

Зокрема, у разі виникнення проблем платіжного балансу НБУ зобов'яже всіх резидентів продати до 50% валютних коштів, одержуваних від нерезидентів.

Якщо восени законопроект приймуть, НБУ зможе скористатися цією нормою в найближчому майбутньому, з урахуванням того, що платіжний баланс України за підсумками року обіцяє спрямуватися до нуля, а отримання нового траншу МВФ як і раніше під питанням.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!