"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Після газового СП можна забути про транзит газу Україною - експерт

Неділя, 3 липня 2011, 10:59

Після створення СП "Газпрому" і "Нафтогазу", про експорт газу в Європу Україною можна забути.

Про це повідомив експерт з енергетичних питань Центру Разумкова Володимир Омельченко, передає Fundmarket.

"Якщо "Газпром" стане суб'єктом при створенні СП з "Нафтогазом", а про це зараз йде мова, то це буде суперечити європейському законодавству", - сказав він.

За його словами Омельченка, згідно з законодавством ЄС, той хто обчислює поставки газу, не має права володіти транспортними активами.

Реклама:

"Виходячи з цього, подібний поворот ситуації буде суперечити інтеграції України в ЄС, а також про експорт газу в Європу Україною можна забути", - відзначає експерт.

Як повідомлялося, "Газпром" заявляє, що зниження ціни на газ для України може відбутися в рамках створення "Газпромом" і НАК "Нафтогаз України" спільного підприємства.

Раніше Міллер заявляв, що ціна на російський газ для України за довгостроковими контрактами в четвертому кварталі 2011 року може становити 500 доларів за тисячу кубометрів.

ВАТ "Газпром" і НАК "Нафтогаз України" 19 січня 2009 року підписали два контракти: купівлі-продажу на період із 2009 по 2019 рік; про обсяги й умови транзиту природного газу через територію України на період із 2009 по 2019 рік.

Ціна на газ встановлюється поквартально. Ціна імпортного природного газу для України в першому кварталі 2011 року становила близько 264 доларів за тисячу кубометрів, у другому - 295,6 доларів за тисячу кубометрів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!