"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Янукович пiдписав закон про судовий збiр

П'ятниця, 29 липня 2011, 20:41

Президент Вiктор Янукович пiдписав закон "Про судовий збiр", введення якого в дiю має суттєво змiцнити засади фiнансової та органiзацiйної незалежностi судiв.

Про це ідеться у повідомленні прес-служби глави держави.

Законом передбачено, що судовий збiр стягується у вiдповiдному розмiрi вiд мiнiмальної заробiтної плати, встановленої законом на 1 сiчня року, в якому вiдповiдна заява або скарга подається до суду, - у вiдсотковому спiввiдношеннi з цiною позову та у фiксованому розмiрi.

Вiдповiдно до закону, судовий збiр - це збiр, який стягується на всiй територiї України за подання заяв, скарг до суду, а також за видачу судами документiв. Вiн входить до складу судових витрат.

Реклама:

Платниками судового збору є громадяни України, iноземцi, особи без громадянства, пiдприємства, установи, органiзацiї та iншi юридичнi особи, зокрема закордоннi, а також фiзичнi особи-пiдприємцi якi звертаються до суду.

Судовий збiр стягується за подання до суду позовної заяви, а також iншої передбаченої законодавством заяви, за подання до суду апеляцiйної та касацiйної скарг на судовi рiшення, заяви про перегляд судового рiшення у зв'язку з нововиявленими обставинами, заяви про скасування рiшення третейського суду, а також заяви про видачу виконавчого документа на виконання рiшень третейського суду, заяви про перегляд судових рiшень Верховним судом.

Документ встановлює також випадки, коли судовий збiр не стягується.

Також у законi визначені ставки судового збору залежно вiд категорiї заяви чи скарги, що подаються до суду.

Для незахищених верств населення - таких як пенсiонери, iнвалiди та iншi, законом передбачені пiльги або невеликi ставки судового збору, зазначає прес-служба президента.

Як повідомлялося, Верховна рада ухвалила закон "Про судовий збiр" 8 липня. Закон набуває чинностi з 1 листопада 2011 року.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!