"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Добкін "переписав" іракський штраф на завод

П'ятниця, 29 липня 2011, 17:52

Попереднє керівництво ДП "Завод ім. Малишева" має частково компенсувати штрафні санкції, застосовані Іраком до України за зрив термінів постачань іракському замовнику першої партії БТР-4 в рамках контракту обсягом 550 млн. доларів.

Таку думку висловив голова Харківської обласної державної адміністрації Михайло Добкін, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"Із термінами, звичайно, якби не було проблеми, яку створювало колишнє керівництво своєю бездіяльністю, тоді й не було б проблем і щодо терміну здачі. Але я думаю, що будуть певні претензії у правоохоронних органів, тому що ці гроші хтось повинен буде компенсувати державі або підприємству", - сказав він.

"Я вважаю, що частково пряма провина лежить на колишньому керівництві заводу, і якщо буде порушена кримінальна справа щодо компенсації цих коштів, я думаю, що частину грошей можна буде компенсувати для держави", - заявив Добкін.

Реклама:

Він нагадав, що, ставши губернатором, довгий час домагався зміни керівництва заводу.

"Я дев'ять місяців намагався поміняти там керівництво. Я писав листи у всі компетентні організації, міністерства. І коли це сталося і ми, нарешті, змогли зайти на завод, ми побачили, що ніхто і не збирався взагалі цей іракський контракт виконувати. Фактично ті люди, які зайшли спочатку, а потім те керівництво, яке прийшло з "Укроборонпрому", з коліс готували виробництво", - підкреслив голова облдержадміністрації.

Добкін відзначив також, що в зриві термінів постачань 26 БТР-4 є провина не лише заводу ім.Малишева, а й суміжних підприємств.

"Припустимо, стволи, які ставляться на військову техніку, виробляються не в Харкові. І через те, що це новий зразок техніки, були певні проблеми з поставками, що також вплинуло на терміни", - сказав він.

Водночас, Добкін підкреслив, що у замовника немає претензій до якості поставленої продукції і робота над другою партією БТР-4 в рамках іракського контракту йде відповідно до графіка.

Як повідомлялося, Ірак виставив Україні штрафні санкції в розмірі 3 млн. доларів за зрив термінів постачання перших 26 БТР-4.

У 2009 році дочірнє підприємство держкомпанії "Укрспецекспорт" - держпідприємство "Спеціалізована зовнішньоторговельна фірма "Прогрес" - уклало контракт з Іраком на суму понад 550 млн. доларів.

Контракт передбачає постачання протягом 3-3,5 років більше 400 одиниць бронетехніки, зокрема БТР-4, 6 легких транспортних літаків Ан-32, а також проведення послуг з ремонту авіаційної техніки.

У числі основних виконавців контракту виступають Харківське конструкторське бюро машинобудування ім.Морозова (ХКБМ), Харківське конструкторське бюро двигунобудування (ХКБД), держпідприємство "Завод ім. Малишева", ДП "Антонов".

Перша партія бронетехніки в складі 26 машин БТР-4, 2 машин технічного обслуговування та ремонту, 2 тренажерів для підготовки екіпажів бронетранспортерів відвантажена іракському замовнику 20 квітня.

За даними української сторони, 29 травня бронетехніка прибула в іракський порт Ум-КАССР.

За погодженням сторін, терміни постачання першої партії, які планувалися раніше на кінець 2010 року, були зміщені у зв'язку із проведенням програми випробувань нової техніки в повному обсязі - на відповідність тактико-технічним завданням.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: