"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Портфельні інвестори ідуть з українського ринку

П'ятниця, 29 липня 2011, 15:01

Український фондовий ринок стає все менш ліквідним і цікавим для міжнародних інвесторів.

Про це ідеться у дослідженні, проведеному інвесткомпанією BG Capital.

При цьому, зазначається у дослідженні, торговельна активність на місцевому ринку сконцентрована всього в 10 акціях, на які припадає більше 90% всього обороту місцевого ринку.

Решта акцій торгуються на рівнях кризового 2009 року, і активність за такими паперами навряд чи відновиться в найближчому майбутньому.

Реклама:

Міжнародні інвестори, які залишилися на українських біржах, значно скоротили горизонти інвестування, що підштовхнуло їх до активності тільки із найбільш ліквідними паперами ринку.

Але й пропозиція в самому ліквідному ешелоні падає, відзначили у компанії.

Так, у зв'язку з різким зменшенням кількості акцій у вільному обігу, "блакитні фішки" "Західенерго" і "Дніпроенерго" практично перестали торгуватися на біржах.

"Наступним кандидатом на виліт з першої ліги, на наш погляд, є "Укрнафта", а в середньостроковій перспективі ми бачимо ризик втрати ліквідності Алчевського і Єнакіївського метзаводів, "Центренерго", "Донбасенерго" та Авдіївського коксохіму", - прогнозують у BG Capital.

Падіння інтересу до локального ринку цінних паперів з боку міжнародного капіталу посилюється на тлі зростання пропозиції українських акцій на європейських фондових біржах.

Нині іноземні майданчики (Лондон і Варшава) вже зрівнялися з місцевими за обсягом пропозиції українських акцій, і, при кращій якості активів (за рівнем корпоративного управління та прозорості фінансової звітності), вони становлять вагому конкуренцію акціям, розміщеним на локальних біржах.

Поки єдиним недоліком міжнародних майданчиків є недостатньо широка присутність секторів української економіки - в основному там представлені компанії агропродовольчого сектору, нафтогазові й гірничорудні активи, а також сектор нерухомості.

Тим не менш, цей недолік вже надолужується - на Варшавську фондову біржу вийшли дві вуглевидобувні компанії, а також компанія машинобудівного сектору - Westa.

Ця тенденція провокує втрату інтересу до аналогічних секторів на українських майданчиках, відзначається у дослідженні.

Так, в другому кварталі 2011 року частка вугільної компанії Sadovaya Group в загальному обігу українських вугільних акцій склала більше 95%.

Очікувані IPO акцій холдингів "Метінвест" і ДТЕК на закордонних майданчиках викличуть різкий спад ліквідності паперів енергетичного і металургійного секторів та коксохімічної промисловості на локальній біржі, прогнозують у BG Capital.

"Таким чином, ми очікуємо, що в довгостроковій перспективі найбільший попит серед інвесторів на локальному ринку матимуть акції компаній, не представлені широко на закордонних біржах. Виходячи з поточних перспектив, можна сказати, що такими будуть акції компаній машинобудівного, телекомунікаційного та банківського секторів", - відзначено у повідомленні.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!