Врожай в Україні може сягнути рекорду

Четвер, 28 липня 2011, 19:42

У 2011 році урожай зернових в Україні може перевищити 51 млн. тонн.

Про це заявив заступник міністра аграрної політики, президент Національної академії аграрних наук Микола Безуглий, повідомляє ВВС.

Якщо прогнози науковця та урядовця справдяться, то це буде рекордним врожаєм за історію незалежності України.

Донині українським аграріям не вдавалося перевищити рекорд 2008 року, коли в Україні було зібрано 50,2 млн. тонн збіжжя.

Реклама:

Водночас, саме Міністерство аграрної політики поки що не переглядає офіційний прогноз на врожай, і зберігає його на рівні у 47 млн. тонн.

Як відомо, у 2010 році через посуху врожай зернових був меншим за 40 млн. тонн.

Саме цим уряд пояснив запровадження квот на експорт зерна, які згодом дістали різку критику з боку українських та міжнародних компаній, що працюють на аграрному ринку, а також міжнародних організацій.

При цьому невдоволення викликав і порядок розподілу квот, який учасники ринку називали непрозорим, і те, що тоді, як світові ціни на зерно постійно зростали, в Україні вони падали через перенасиченість ринку.

Від початку нового маркетингового року (1 липня 2011 року) уряд вирішив відмовитися від механізму квотування експорту, запровадивши натомість мито на експорт зерна.

В уряді вважають, що механізм сплати мита є більш прозорою процедурою і не має викликати критики з боку учасників ринку.

Проте аграрії прогнозують, що витрати на сплату експортного мита зернотрейдери все одно перекладуть на виробників зерна.

На початку липня Міністерство аграрної політики закликало виробників зерна не продавати його одразу ж після збирання врожаю через низькі ціни, що ледве покривають його собівартість.

Водночас, більшість виробників не мають відповідних складських приміщень для зберігання зерна, і вони змушені продавати його зернотрейдерам.

Крім того, Мінагрополітики погіршило і власний прогноз щодо обсягів експорту зерна з України, зменшивши його із 19-20 млн. тонн до 15-18 млн. тонн.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: