"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Депутат пропонує Раді дозволити самогоноваріння

Четвер, 28 липня 2011, 17:36

Депутат Верховної ради, член фракції Партії регіонів Олег Надоша пропонує парламенту дозволити самогоноваріння без мети збуту.

Про це йдеться у проекті закону №9034, зареєстрованому в Раді 27 липня, повідомляє агентство "Українські новини".

Законопроектом пропонується виключити з Кодексу про адміністративні правопорушення статтю 176, яка передбачає покарання за виготовлення або зберігання без мети збуту самогону чи інших міцних спиртних напоїв домашнього виробництва, виготовлення або зберігання апаратів для їх виробництва у вигляді штрафу в розмірі 3-10 неоподатковуваних мінімумів доходів (51-170 гривень).

При цьому передбачається збереження статті 177, яка передбачає штраф від 1 до 5 неоподатковуваних мінімумів (17-85 гривень) за придбання самогону домашнього виробництва.

Реклама:

У пояснювальній записці до законопроекту зазначається, що, незважаючи на заборону самогоноваріння, це явище існує вже багато років.

Автор зазначає, що питання про заборону або дозвіл самогоноваріння обговорюється багато років, але практика показує, що будь-які заборони такої діяльності даремні.

На його думку, держава не повинна обмежувати право людини провадити із продуктів своєї праці алкогольні напої виключно для власного вживання, тому що вона може користуватися плодами своєї праці для задоволення власних потреб.

Надоша вважає, що прийняття законопроекту дасть змогу уникнути зайвого втручання держави в особисте життя громадян.

Також, на його думку, зняття заборони на виготовлення або зберігання без мети збуту самогону чи інших міцних спиртних напоїв не матиме погіршувального ефекту, адже це явище вже існує.

Депутат підкреслює, що держава таким чином продемонструє громадянам повагу до прав людини самостійно ухвалювати рішення з приводу того, що для них добре, а що погано, а також він прогнозує позитивний соціальний ефект у разі скасування заборони на самогоноваріння.

Як повідомлялося, у квітні 2010 року депутат Ради від ПР Василь Чуднов запропонував парламенту посилити відповідальність за самогоноваріння, однак законопроект був пізніше відкликаний.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: