Інвестиції в європейську нерухомість знизилися

Четвер, 28 липня 2011, 17:07

Активність на європейському ринку нерухомості впала в другому кварталі 2011 до 25 млрд. євро, відображаючи зростаючу непевність у Європі, що є прямим наслідком кризи державного боргу.

Про це свідчать останні дані CB Richard Ellis Group, Inc. (CBRE), повідомляє агентство "ЛІГАБізнесІнформ".

Обіг нерухомості в Європі в другому кварталі був на 12% нижчий від загального обсягу першому кварталу (28,4 млрд. євро) і на 3% нижчий від показника відповідного кварталу 2010 року (25,7 млрд. євро).

Головною причиною квартального падіння, за словами аналітиків, стало скорочення активності на ринку Великобританії, де обіг впав майже на 40% в порівнянні з першим кварталом - з 11,4 млрд. євро до 6,8 млрд. євро.

Реклама:

А у порівнянні з другим кварталом 2010 року (10,3 млрд. євро) падіння у Великобританії склало 34%.

Протягом кварталу уповільнення інвестицій зафіксоване також в Італії та на Іберійському півострові - відбиваючи зростаюче занепокоєння з приводу урядового дефіциту і впливу вживаються скорочень витрат на економічне зростання.

Найбільше зростання інвестицій у нерухомість спостерігалося у найбільш сильних економіках, таких, як економіки скандинавських країн.

Зокрема, Фінляндія продемонструвала помітне зростання активності в другому кварталі 2011 року.

Цінові коридори на ключові об'єкти на ринках по всій Європі продовжують стискатися.

Складений CBRE зведений індекс прибутковості нерухомості EU-15 впав у звітному кварталі ще на шість базисних пунктів, до 5,48%.

Одним із наслідків істотного просідання прибутковості преміального сектору в Західній Європі виявилося те, що у інвесторів різко зріс інтерес до прибуткових вкладень у Центральній та Східній Європі, вважають аналітики.

Імпульс, що виник в Центральній і Східній Європі в 2010 році, виявився підтриманий у другому кварталі, з оборотом в 2,6 млрд. євро, половина якого припала на російський ринок.

Ринок торговельної нерухомості був особливо сильний у Центральній і Східній Європі в цілому, а насамперед - за рахунок активності в Росії та Польщі.

Як повідомлялося, обсяг інвестицій у європейську торговельну нерухомість виріс на 4% в першому кварталі 2011 року у порівнянні з четвертим кварталом 2010 року, склавши 12,2 млрд. євро.

Це найбільший квартальний обсяг з початку 2008 року.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!