"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Боргові страхи знову охопили ринки

Четвер, 28 липня 2011, 15:33

Боргові проблеми розвинених країн не дають інвесторам зітхнути спокійно.

Знову посилилися страхи щодо платоспроможності Греції та інших країн єврозони, на американському ринку інвестори позбуваються казначейських векселів, які закінчуються у серпні, через страх, що вони не будуть оплачені, пише газета "Ведомости".

Проблеми Греції не вирішені з прийняттям минулого тижня плану допомоги країні, в якому приватні кредитори погодилися на реструктуризацію грецьких держоблігацій, в якій вони втратять 21% від номіналу, вважають представники рейтингових агентств.

МВФ може не надати Греції стільки грошей, скільки очікувалося, - проти цього виступають країни, що розвиваються.

Реклама:

Кіпр може опинитися в числі периферійних європейських країн, на які пошириться криза.

Раніше Standard & Poor's знизило рейтинг Греції з "ССС" до "СС" із "негативним" прогнозом, попередивши, що угода з приватними інвесторами про продовження термінів погашення і зниження процентних ставок щодо низки облігацій буде розглядатися як вибірковий дефолт.

А у середу директор глобального відділу суверенних рейтингів S&P Девід Бірз заявив, що Греції, очевидно, доведеться ще раз реструктурувати борг протягом найближчих двох років.

В результаті нинішньої реструктуризації співвідношення держборгу до ВВП скоротиться лише приблизно до 130%, при цьому перспективи зростання економіки залишаються невизначеними.

У понеділок Moody's Investors Service знизило рейтинг Греції з "Саа1" до "Са". У обох агентств рейтинг тепер зперебуває на передостанньому рівні від дефолтного.

Криза може захопити нові країни.

27 липня Moody's знизило рейтинг Кіпру з "A2" до "Baa1" із негативним прогнозом.

Економіка країни опинилася у важкому становищі після вибухів 11 липня на електростанції "Васілікос", яка виробляє 60% потужності країни, через "все більш неспокійний політичний клімату" і "беззахисність кіпрських банків перед макроекономічними стресами і дефолтом за грецькими держоблігаціями", заявили експерти Moody's.

"Щоб уникнути гіршого, включаючи звернення за зовнішньою фінансовою допомогою, потрібні термінові, екстрені заходи", - заявив у середу керуючий центробанком Кіпру Атанасіос Орфанідес.

А у четвер всі міністри уряду подали президенту заяви про відставку.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!