Євросоюз інвестує в "небезпечні українські реактори"?

Середа, 27 липня 2011, 20:02

Євросоюз вже упродовж тривалого часу підтримує проекти з розбудови українських електромереж.

На думку євродепутата від Німеччини, представниці "зелених" Ребекки Гармс, така політика суперечить цілям атомної безпеки та захисту клімату, які Брюссель декларує, передає Deutsche Welle.

"По-перше, до мереж, які нині споруджуються, можуть долучити дуже старі українські реактори, по-друге, є загроза долучення теплоелектростанцій, які не відповідають стандартам з викидів СО2", - наголосила євродепутат.

За її словами, йдеться про експорт до України ризику, неприйнятного нині у ЄС, адже низка європейських країн вже вирішили відмовитися від атомної енергетики.

Реклама:

"Ми одержуватимемо дешевий струм для Європи, а головні ризики будуть в Україні", - наголосила Гармс, додавши, що ідеться про перспективу долучення до нової європейської системи електромереж старих українських реакторів.

Німецький політик, яка є противником "мирного атому", вже подала офіційний запит до єврокомісара з питань енергетики Ґюнтера Еттінґера з вимогою відповісти на закиди у "подвійній моралі", однак реакції досі не отримала.

Тим часом, у бюро єврокомісара гучні звинувачення спростовують.

"Немає ніякої подвійної моралі. ЄС не казав "ні" атомній енергетиці, у цьому питанні спільнота дотримується нейтралітету, кожна країна визначається самостійно. Головне - це безпека", - сказала в інтерв'ю DW речниця єврокомісара Марлене Гольцнер.

Вона наголосила, що ЄС вже багато зробив для атомної безпеки, зокрема і в Україні.

Мільйони спрямовано на подолання наслідків Чорнобильської катастрофи, крім того, зазначила Гольцнер, внаслідок інтенсивних переговорів Київ погодився на проведення стрес-тестів, які покажуть наскільки насправді безпечні нині українські реактори.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: