Дефіцит бюджету "Нафтогазу" збільшиться на 13 мільярдів?

Середа, 27 липня 2011, 09:08

Подорожчання газу для України збільшить дефіцит бюджету НАК "Нафтогаз України" майже на 13 мільярдів гривень.

Яким чином його компенсувати, ні в Міненерго, ні в "Нафтогазі" не знають, пише видання "Комерсант Україна".

Як повідомили джерела видання в "Нафтогазі" і Міненерго, підвищення вартості газу в IV кварталі призведе до збільшення дефіциту бюджету НАК на 12,9 мільярда гривень.

У травні в "Нафтогазі" повідомляли, що різниця в тарифах, яку необхідно компенсувати, може досягти 16 мільярдів гривень.

Реклама:

При цьому ні в міністерстві, ні в самій компанії не знають, яким чином він буде компенсуватися.

"Нас уже попередили, що в держбюджеті додаткових грошей на це відшкодування немає", - заявив співрозмовник в "Нафтогазі".

Такий значний дефіцит коштів став для "Нафтогазу" несподіваним.

Бюджет монополії розраховувався виходячи з вартості імпортного газу 269 доларів за тисячу кубометрів.

Але зростання світових котирувань на нафту і газойль, які враховуються у формулі ціноутворення на газ для України, привело до різкого його подорожчання.

Сьогодні вартість кубометра російського газу для України становить 350 доларів, а в наступному кварталі ціна зросте до 400 доларів.

При цьому теплокомуненерго монополія продає газ по 164 долари за тисячу кубометрів.

Співрозмовник в Міненерго зазначає, що існують два можливі виходи - досягнення домовленостей з Росією про зниження ціни для України або підвищення комунальних тарифів для населення.

Наступний раунд переговорів з "Газпромом" про зниження цін на газ пройде до кінця цього тижня.

"Головне питання, на яке нам не можуть відповісти в Росії, - чому ціна газу для України зараз вища, ніж на спотовому ринку країн Євросоюзу", - говорить заступник начальника департаменту нафтової, газової та нафтопереробної промисловості Міненерго Костянтин Бородін.

Втім, за словами джерела видання, знайомого з ходом переговорів, розраховувати на те, що ціна буде знижена, вкрай складно.

Про те, що "Газпром" не планує змінювати формулу ціни газу для України, раніше неодноразово заявляв голова правління ВАТ "Газпром" Олексій Міллер.

"Винаходити якусь нову формулу для кого-небудь або прив'язувати її до якихось інших енергоносіїв ми не будемо. Ми і далі будемо будувати нашу роботу з Україною виключно на базі ринку", - заявив він в кінці червня.

Тим часом у Нацкомісії регулювання електроенергетики вже готуються до підвищення тарифів.

В її прес-службі заявили, що з урахуванням дефіциту бюджету "Нафтогазу" необхідно підвищити комунальні тарифи в два з половиною рази.

Джерело в комісії повідомило, що всі необхідні для цього документи вже підготовлені, і для їх затвердження необхідна лише політична воля керівництва країни.

Тим часом фактично вирішеним є питання про підвищення ціни газу для промисловості, повідомили в прес-службі комісії, - з 400 до 500 доларів за тисячу кубометрів.

У першу чергу це позначиться на підприємствах хімічної промисловості, у собівартості продукції яких частка газу сягає 90%, а також на металургії.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: