"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Фінансова криза перекинеться на Швейцарію?

Вівторок, 26 липня 2011, 20:33

Як наслідок боргових проблем у Єврозоні та США зростає попит на золото і швейцарські франки.

У понеділок курс валюти Швейцарії, яка вважається особливо надійною, вийшов на рекордну позначку, передає Deutsche Welle.

Це не дивно, кажуть біржові трейдери, адже у євро і американського долара, що є символами фінансової стабільності, нині складні часи: в Єврозоні боргова криза, а у США вона загрожує спалахнути.

Отож курс швейцарської валюти, яку вважають однією з найбільш стабільних у світі, у понеділок стрибнув на рекордну висоту - 0,8672 євро.

Реклама:

Це зростання триває не перший місяць. Якщо ще три місяці тому євро коштував 1,3 франка, то тепер дорівнює лише 1,15 франка.

Через зміцнення курсу франка боргові проблеми Євросоюзу, які досі напряму не зачіпали Швейцарію, все більше вражають і цю позаблокову європейську країну.

Аби не втратити своєї частки на ринку та стабілізувати експорт, швейцарським фірмам доводиться йти на цінові поступки.

У червні в середньому ці знижки дорівнювали 11%, тоді як у хімічній промисловості сягали й усіх двадцяти.

Вже навіть постачальники ексклюзивного товару - швейцарських годинників - були вимушені знизити свої експортні ціни на 5%.

Економіст із банку Sarasin Алессандро Бее застерігає про ймовірне суттєве охолодження кон'юнктури у 2012 році, якщо долар та євро найближчим часом не поновлять своїх позицій або ж якщо принаймні не пожвавиться економічна кон'юнктура в країнах Єврозони та США.

Тривожним назвав становище й міністр економіки Швейцарії Йоханн Шнайдер-Амманн.

Сила франка, побоюється урядовець, у другому півріччі може вплинути на ринок праці, і тоді часи особливо низького безробіття, як зараз, будуть позаду.

Великі швейцарські банки Credit Suisse та UBS не купували значної кількості грецьких цінних паперів, але це не врятувало і їх від наслідків європейської боргової лихоманки.

Галузь інвестиційного банкінгу та управління капіталами принесла швейцарцям відчутно менші прибутки, оскільки фінансові ринки ще ослаблені кризою і купувати позики або так звані "структуровані фінансові продукти" інвестори не хочуть.

За оцінками аналітиків, опитаних агентством Reuters, доходи цих двох фінансових інститутів знизились в другому кварталі року на 35% порівняно з таким самим періодом 2010 року.

Цікаво, що ще на початку року UBS та Credit Suisse, роблячи ставку на одужання ринків, розширювали свій персонал.

Тепер від них цілком реально очікувати кількох тисяч звільнень, переконані експерти банківської галузі.

Адже витрати на персонал зростають разом із курсом франка, а значна частина надходжень припадає на євро і долар, курс яких падає.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!