Україна мало експортує зерна через ціни та росіян

Вівторок, 26 липня 2011, 12:22

Перший місяць маркетингового року - липень - підходить до кінця, але назвати його успішним за динамікою експорту ніяк не можна, хоча квотування було скасовано ще в червні.

"З 18 по 24 липня 2011 року з українських портів було відвантажено на експорт усього 84,3 тисячі тонн зернових проти 244,3 тисячі тонн за аналогічний період 2010/11 маркетингового року", - запевняють в "АПК-Інформ", пишуть "Экономические известия".

У Мінагропрод дані більш оптимістичні: у портах на середину липня спостерігалося 240 тисяч тонн зерна, з яких 167 - ячменю.

Але чи були відвантажені ці обсяги, у відомстві не уточнили.

Реклама:

У компанії "УкрАгроКонсалт" повідомляють, що на 18 липня з портів було відвантажено 132,7 тисячі тонн зерна, у тому числі 21,5 тисячі тонн пшениці, 67,2 тисячі тонн ячменю і 32,1 тисячі тонн кукурудзи.

"Найближчим часом очікується відвантаження 257,8 тисячі тонн зернових, з них 169,9 тисячі тонн ячменю і 63 тисячі тонн пшениці", - вважають експерти "Украгроконсалта".

Враховуючи дані з різних джерел, на 25 липня відвантаження навряд чи перевищили 400 тисяч тонн.

Ймовірно, за підсумками липня експорт не досягне навіть 500 тисяч тонн.

До квотування експорту зерна в минулому сезоні поганим з точки зору експорту вважався місяць, якщо компанії переправляли за кордон менше 1,5 мільйонів тонн.

Це означає, що з експортом ситуація з рук геть погана. Причин тому кілька.

Перша: діючі експортні мита на ячмінь, кукурудзу і пшеницю, а також невідшкодування ПДВ експортерам.

Ці норми, які вступили в силу з 1 липня, відбилися на пропозиції ціни за зерно з боку експортерів.

Зерно подешевшало до небувалих рівнів, до яких сільгоспвиробники психологічно не готові.

Купити зерно у сільгоспвиробників не можуть не тільки експортери, а й держава. Так, на минулому тижні тендери із закупівлі зерна Аграрним фондом закінчилися нічим - не надійшло жодної заявки з боку виробників.

Таким чином, на ринку склалася невигідна для фермерів ціна, що призвела до значного зниження пропозиції з їх боку.

Друга причина, яка впливає на український експорт, - демпінг російського зерна на світових ринках, що здешевлює автоматично і українське зерно.

Існує думка, що експортери з України пропускають вперед російське зерно за нижчими цінами, щоб потім продати своє, коли воно зросте в ціні.

В принципі ці дві зазначені причини пояснюють заковику з експортом. Дуже яскраво вона проявляється зараз на відвантаження самої ранньої культури - ячменю.

Зараз підходящий час для його експорту, оскільки половина посівів вже прибрана з полів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!