"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Торгувати нелегальним тютюном вигідніше, ніж наркотиками

Вівторок, 26 липня 2011, 09:24

За підрахунками німецької тютюнової організації, в 2010 році німці викурили 22 мільярди контрабандних сигарет.

Дані приблизні: митні служби називають цю оцінку заниженою, передає Bfm.ru.

У Баварії, на півдні країни, кожна третя сигарета продана без сплати податків, а на півночі Німеччини - кожна десята.

У Східній Німеччині 40% тютюнового ринку припадає на нелегальну продукцію.

Реклама:

У німецьких містах поблизу Польщі, наприклад, три з п'яти сигарет продаються нелегально.

Витрати відносної дешевизни такої продукції - ризик отримати замість тютюну перемелені на порох компакт-диски або мишачий послід.

У неофіційному сигаретному рейтингу Німеччини одним з фаворитів в останні роки стала марка, не допущена до офіційної продажу німецькою владою.

Це Jin Ling, яку випускає Philip Morris. За словами німецьких митників, чорний ринок заповнений не тільки оригінальною продукцією, але і підробками Jin Ling.

Сигарети роблять у Калінінграді, Молдові та Україні. Упаковка з десяти пачок коштує у виробника приблизно 2 євро, в Берліні вони розходяться по 22 євро.

В'єтнамська сигаретна мафія непогано доповнила мафію східно-європейську, традиційно постачає на Захід дешеві сигарети з рідних країв.

У поліції Берліна повідомляють, що торгівля сигаретами поділена між бандами зі Східної Європи та їх в'єтнамськими колегами: перші займаються закупівлею і транспортуванням, другі відповідають за роздрібну торгівлю.

Тільки в Берлін, за оцінкою поліції, нелегально потрапляє близько 400 мільйонів штук сигарет на рік. Конфіскувати вдається близько 26 мільйонів.

Минулої весни під Берліном була затримана велика партія контрабандних сигарет.

900 мільйонів штук везли з Польщі. Серед затриманих - вихідці з Росії та Україні, що живуть нині в Німеччині.

В ході розслідування, з'ясувалося, що під Варшавою діяла ціла підпільна сигаретна фабрика, на якій вилучили 50 тонн тютюну.

Німецька поліція заявила: це найбільше в Європі виробництво нелегальних сигарет. Завод був оснащений найсучаснішою технікою, його продукція призначалися для ринку Західної Європи.

Нове підвищення цін на сигарети лише змушує споживачів звертатися до послуг нелегальних торговців.

На сьогодні пачка з 19 сигарет коштує в Німеччині 4,9 євро. Ціна Jin Ling на чорному ринку - 2,2 євро.

Підраховано, що якщо людина викурює в день по пачці сигарет, то повністю перейшовши на нелегальну продукцію, вона заощадить близько 800 євро на рік.

За останні 10 років податок на сигарети підвищували вже 8 разів - востаннє у травні він зріс ще на 5%.

За рахунок зростання податків уряд Німеччини розраховує отримати з курців додатково 200 мільйонів євро в 2011 році, 500 мільйонів - в 2012, 700 мільйонів - в 2013 і 800 мільйонів в 2014 році.

При цьому податкові надходження падають (на 10% у другому кварталі 2011 року). Для влади це означає, що число курців знизилося.

Незалежні ж дослідження показують: армія любителів тютюну скорочується не дуже сильно - в Німеччині зараз курить кожен третій дорослий -  16 мільйонів чоловік.

Ці дані ставлять під сумнів і висновки Всесвітньої організації охорони здоров'я, яка стверджує, що повна заборона реклами тютюну укупі з іншими заходами привела до того, що у Фінляндії, Франції, Новій Зеландії та Норвегії споживання сигарет скоротилося на 14-37%.

Цілком можливо, що курці перейшли на не контрабандну продукцію.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: