Eni готова почати видобуток нафти і газу в Україні

Понеділок, 25 липня 2011, 15:52

Італійський нафтогазовий концерн Eni відкриває представництво в Україні.

Про це заявив голова Державної служби геології і надр Едуард Ставицький, пише газета "Дело".

"Завдяки купівлі акцій компанії Cadogan Petroleum Plc італійці вже вийшли на український ринок, їх цікавить розвідка і видобуток вуглеводнів. Для нас дуже важливо, що у Eni є сучасні технології з інтенсифікації видобутку природного газу", - сказав голова Держгеонадр.

За словами Ставицького, пріоритетними напрямами для Eni в Україні є родовища вуглеводнів у західних регіонах і на Полтавщині.

Реклама:

"Італійський концерн спеціалізується на розвідці і видобутку на мілководному шельфі та перехідних зонах. Eni щорічно видобуває 8-9млрд. кубометрів газу. Схожа геологія на мілководному шельфі Азовського і Чорного морів"- додав він.

Ставицький також повідомив, що, за наявною інформацією, у зв'язку зі збільшенням виснаження родовищ в Адріатичному морі, шість платформ Eni теоретично можна буде перемістити на український шельф. Однак, для цього необхідні щонайменше дві самопідйомні бурові установки jack-up, щоб пробурити свердловини.

Чиновник висловив упевненість, що залучення зарубіжних компаній із сучасними технологіями в Україну дозволить реалізувати державну програму зі збільшення видобутку нафти і газу.

"Існує такий показник, коефіцієнт вилучення корисних копалин (вуглеводнів). В Україні на нафтових родовищах він коливається в межах 10-25%. Практика провідних світових компаній показує, що у них в середньому цей коефіцієнт становить більше 50%. Україні потрібні інвестори й нові технології", - заявив глава Держгеонадр.

Eni (Ente Nazionale Idrocarburi) - італійська нафтова і газова компанія. Концерн веде діяльність в 70 країнах світу.

Добовий видобуток нафти і газу - 1,74 млн. барелів нафтового еквіваленту. Доведені запаси - 6,84 млрд. барелів нафтового еквіваленту.

Eni веде розвідку і видобуток нафти і газу в Італії, Північній і Західній Африці, Північному морі і Мексиканській затоці, а також є оператором Кашаганського нафтового родовища на Каспії (18,52%) і співоператором газоконденсатного родовища Карачаганак (32,5%).

20,31% акцій належать міністерству економіки і фінансів Італії, 9,99% - держкомпанії CDP. Всім іншим акціонерам законодавство Італії забороняє мати пакети більше 3%.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: