Думка експерта: Золото збереже потенціал зростання до наступного літа

Понеділок, 25 липня 2011, 15:00

Минулого тижня золото встановило новий рекордний максимум, подолав "психологічний рубіж" у 1600 доларів за унцію.

З початку 2011 року дорогоцінний метал подорожчав на 12,6%.

Як зазначив керівник інформаційно-аналітичного центра FOREX CLUB в Україні Микола Івченко, високий попит на золото продовжує генеруватися з боку промисловості та центральних банків, і така тенденція може продовжитися в найближчі кілька років.

"На світову промисловість у першому кварталі 2011 року припадало 68,3% всього попиту на цей дорогоцінний метал. Подальше зростання світової економіки дає підставу для збільшення попиту з боку ювелірної, електронної і медичної промисловостей", - відзначив експерт.

Реклама:

"Крім того, золото активно скуповують центральні банки через зниження довіри до долара США. Частка американської валюти в світових ЗВР у першому кварталі 2011 року, згідно з офіційними даними МВФ, скоротилася з 61,41% до 60,69%", - додав він.

За словами Івченка, золото користується активним попитом під час високого інфляційного тиску в світі.

"Високі ціни на товарно-сировинних ринках, ймовірно, будуть підтримувати інфляцію до середини 2012 року. Приблизно в цей же час очікується перше підвищення процентної ставки в США. Тому золото може продовжити своє зростання до весни-літа 2012 року", - відзначив він.

До кінця 2011 року дорогоцінний метал зберігає потенціал зростання на 6,3-9,4% до рівня 1700 - максимум 1750 доларів за тройську унцію, прогнозує експерт.

При цьому придбання готівкового золота в Україні стає прибутковим тільки в разі придбання не менше 50 грам на суму близько 21 тис. гривень (2625 доларів).

Придбання меншої кількості металу може виявитися невигідним через великі спреди за цією операцією.

"При придбанні 50 грам золота середній спред складає 5,5%, а прибутковість покупки до кінця року може досягти 0,8-3,9%. Навіть з урахуванням ймовірного зниження вартості дорогоцінного металу навесні-влітку 2012 року в перспективі два-три роки такі інвестиції будуть привабливі, тому що тренд ослаблення долара, імовірно, продовжиться, а золото буде дорожчати", - упевнений Івченко.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!