Тимошенко стане підсудною і в США через ЄЕСУ

Понеділок, 25 липня 2011, 11:18

Американська компанія Universal Trading & Investment Co., Inc подала позов проти Юлії Тимошенко, вимагаючи від неї виплати боргів компанії ЄЕСУ на суму 18,3 мільйона доларів.

Позовну заяву UTICo було подано до суду у Нью-Йорку на початку липня. Її текст є у розпорядженні Kyiv Post.

Цим позовом UTICo намагається через Тимошенко добитись виплати боргу компанії ЄЕСУ, яка у 90-х роках була посередником у продажу середньоазійського і російського газу в Україну і Східну Європу та яку певний час очолювала Тимошенко.

UTICo також звинувачує Тимошенко у тому, що та приховувала прибутки та активи ЄЕСУ від кредиторів, виводячи їх в офшори і під власний контроль.

Перший заступник Генпрокурора Ренат Кузьмін 21 липня також заявив про наявність у прокуратури доказів про виведення прибутків ЄЕСУ від торгівлі газом у офшори.

Нардеп Сергій Власенко, який у БЮТ займається правовими питаннями, не зміг прокоментувати цей позов проти Тимошенко в американському суді, пояснивши, що через судові перипетії в Україні наразі ще не ознайомився з ним.

Як відомо, сама Тимошенко нещодавно подала позов до суду в Нью-Йорку проти Дмитра Фірташа, співвласника компанії RusUkrEnergo.

Але нью-йоркський позов обернувся несподіванкою для Тимошенко, оскільки дозволив UTICo подати зустрічний позов напряму проти Тимошенко.

У власній позовній заяві UTICo зазначає, що у разі наявності будь-яких відшкодувань на користь Тимошенко за позовом проти Фірташа, UTICo звертається з клопотанням накласти арешт на частину цих відшкодувань у розмірі до 18,3 мільйона доларів, плюс законні відсотки, до закінчення судового слухання у справі "UTICo проти Тимошенко".

Компанія UTICo, яка заснована у штаті Массачусетс в 1993 році, займається консалтинговою діяльністю, а також надає брокерські та колекторські послуги.

Загалом комерційні стосунки двох компаній розпочалися в 1993-94 роках, коли UTICo на прохання ЄЕСУ шукала для компанії Тимошенко покупців на різну продукцію за 2% комісійних від вартості контракту.

UTICo знаходила покупців та надавала послуги зі стягуванням грошей з її боржників, але ЄЕСУ так і не заплатила комісійні цьому брокеру.

Начебто саме за це і за репутаційні втрати UTICo вимагає 18,3 мільйона доларів тепер у Тимошенко.

З електронного реєстру судових рішень США видно, що справа між ЄЕСУ і UTICo вже роками тягнулась в американських судах.

Усе почалось з того, що у 1997 році ЄЕСУ подала позов у штаті Массачусетс на UTICo, звинувачуючи останню у наклепі.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: